Šta preporučuju ratari – nađubrite i čuvajte vlagu!

Šta preporučuju ratari – nađubrite i čuvajte vlagu!

Ratari su nestrpljivi i zbog lepog vremena već su na oranicama. Međutim, kako poručuje Vukosav Saković, predsednik Fonda za žito, zemlja je još uvek hladna za setvu kukuruza, soje i suncokreta. Trebalo bi, dodaje on, poslušati agronome i sačekati početak aprila za početak setve.
 

Traktor na njivi - © Foto: pixabay.com

 

To vreme ratari mogu da iskoriste da dobro pripreme zemlju za predstojeću setvu i naprave je što kvalitetnijom. Cilj je da se očuva vlaga iz jesenje-zimskog perioda, ali i da se površinski sloj zemljišta dovede u optimalno stanje za seme, i omogući nesmetano klijanje i nicanje određene ratarske kulture.

Sve o predsetvenoj pripremi zemljišta za setvu kukuruza

Jedan od šumadijskih ratara, Čedomir Vučićević iz sela Rajkovac, ovih dana baca veštačko đubrivo na svojoj parceli. Ovaj mladi ratar smatra da je ova faza pripreme zemljišta, odnosno prihrane pre setve, veoma bitna.
 

Đubriva - © Foto: Agromedia

Bacam ureu sa 46% azota. Odmah posle ciklona u njivu ulazim sa setvo-spremačem i tako ’zatvaram’ azot. Ako predugo stoji na zemlji, jednostavno izvetri na suncu i izgubi vrednost kojom treba da prihrani biljku. Na parceli koju pripremam jesenas sam izvukao i stajnjak, jer je zemlja posle analize pokazala slabu kiselost. Bacao sam i kalcijum-karbonat, odnosno mleveni kamen“, kaže Vučićević.

Sve o prolećnom đubrenju, predsetvenoj pripremi i setvi šećerne repe


Predsetvena priprema se obavlja jer nisu sva zemljišta podjednako obezbeđena hranljivim materijama. Ako nema dovoljno hranljivih materija, biljka neće u potpunosti da ispuni svoj potencijal, a tada je prinos daleko niži.
 

Bacam ureu sa 46% azota. Odmah posle ciklona u njivu ulazim sa setvo-spremačem i tako ’zatvaram’ azot.


Analiza zemlje je veoma bitna. Ratari moraju to da urade da bi znali da li je faktor neutralan, što je dobro. Ako je kiseo, onda mora da se dovede na optimalni nivo koji odgovara kulturi koju hoće da seju. U Šumadiji su ratari u poslednje vreme stvorili naviku da nose zemlju na analizu, pogotovu mlađi, dok je to recimo u Vojvodini odavno praksa. S druge strane, analiza je važna zbog đubrenja. Tada tačno znate šta i koliko ćete baciti na oranicu, uštedite sebi novac i vreme. I na kraju možete da se nadate dobrom prinosu“, kaže ovaj ratar.
 

Zemljište - © Foto: Agromedia


Pripremu zemljišta treba uraditi 7-10 dana pre setve. Tako se smanjuje gubitak vlage zbog isparenja. Ovaj šumadijski ratar savetuje da se za obradu i đubrenje koriste lake mašine koje će manje sabijati zemlju.

Đubrite pravilno i pametno – Obezbedite visoke prinose i sačuvajte zemljište

Ratarstvo u Šumadiji je uglavnom u službi stočarstva, pošto većina odgajivača goveda sama proizvodi hranu za grla u štali. Jer, jedino kroz stočarstvo je uzgajanje ratarskih kultura za njih isplativo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica