SRBIJA: manje pšenice, seme sa tavana, a zemljište nedovoljno nađubreno-žale se poljoprivrednici

SRBIJA: manje pšenice, seme sa tavana, a zemljište nedovoljno nađubreno-žale se poljoprivrednici

Poljoprivrednici istuču da je u Srbiji zasejano manje pšenice, da su semena korišćena sa tavana, a zemljište nedovoljno nađubreno.

 

 

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa “tavana”, a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici za Betu.

 

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da su poljoprivrednici zmatno smanjili površine pod pšenicom, a da je sam zasejao samo 50 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 150 hektara.

“Razlog za odustajanje od setve pšenice je skupo mineralno đubrivo, a niske cene pšenice i strah kakve će biti naredne godine. U velikim smo minusima, dižemo nove kredite da bi zakupili zemljište, a mnogi od toga odustaju”, rekao je Jakšić.

Dodao je da je ove godine na gubitku zbog pšenice od 30.000 evra do 40.000 evra.


Jakšić je rekao da je prekinuo berbu kukuruza jer nije bilo praznih javnih skladišnih kapaciteta zbog neprodate prošlogodišnje robe, a da je u međuvremenu sejao pšenicu, ali da su uslovi jako teški jer nedostaje vlaga zbog čega ona slabo niče.

Potvrdio je da ni uljana repica, koja je ranije posejana, nije u dobrom stanju.


Jakšić je za Betu rekao da je kiša, koja je pala pre nekoliko dana i nije dovoljna za zasejane useve, napravila problem i kukuruzu koji nije obran jer je povećala vlagu zrna, pa će biti veći odbici i niža cena.

Poljoprivrednik iz okoline Subotice Miroslav Matković rekao je da su poljoprivrednici u tom delu Srbije takođe zasejali upola manje površine pšenicom, a da je upotreba mineralnog đubriva smanjeno skoro isto, za 50 odsto.


“Ove godine je setva pšenice ‘siromašna’, sejali smo ‘tavansku’ pšenicu što znači manji prinos jer se država nije postarala da obezbedi jeftino deklarisano seme. Ono je ove godine četiri puta skuplje nego što je bilo do prošle godine”, rekao je Matković, koji je predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Subotice.

 

Dodao je da je 29. septembra na razgovoru sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković predočen taj problem, ali da mu ona nije pridala značaj. Rezultat tako siromašne setve će, kako je rekao, biti umanjen rod.

 

Predstavnik Uduženja poljoprivrednka “Stig” Nedeljko Savić naveo je da poljoprivredni proizvođači, zbog niskih cena žitarica, nemaju novac da ulože u setvu pšenice jer su 31. oktobra morali da razduže dugove za repromaterijal i da ih plate ili novcem u gotovini ili da predaju robu, pa su mnogi morali da daju kukuruz po 13,5 dinara po kilogramu, što je bagatelna cena.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica