Ako primenite ove preparate vaša pšenica neće propasti

Ako primenite ove preparate vaša pšenica neće propasti

Visoka vlažnost idealan je teren za razvoj bolesti pepelnice, rđe i lisne pegavosti kod pšenice. U subotičkom ataru nema dileme, svi znaju da se usevi moraju tretirati kako bi prinosi bili dobri i stabilni, a zrno kvalitetno.

“Nekada je postojala nedoumica da li raditi fungicidne tretmane u pšenici ili ne, više takvih nedoumica nema. Obavezna su dva fungicidna tretmana. Prvi fungicidni tretman se isključivo koristi da bismo zaštitili lisnu masu od rđe, pepelnice i pegavosti. Drugi fugicidni tretman radimo kad cveta pšenica i sa njim radimo zaštitu klasa“, objasnila je Dragica Jović.

Kada se jave prvi znaci bolesti već je kasno. Mere zaštite se sprovode na početku vegetacije kada se stabilizuju noćne temperature. Diplomirani inženjer poljoprivrede, Dragica Jović kaže da u njenoj apoteci kupci najčešće biraju proizvode kompanije Agromarket.

“Proizvodima Agromarketa postižemo da dobijemo pre svega kvalitetnu pšenicu. Taj kvalitet je ono što se plaća i ono što donosi profit našim prozvođačima. Prošla godina nije bila naklonjena pšenici, ali su moji proizvođači uz ostalu agrotehniku i uz fungicidne hemijske tretmane imali stabilne prinose, i 8 tona po hektaru”, kaže Dragica i dodaje da je raditi sa kompanijom Agromarket pravo zadovoljstvo.

 

Usevi pšenice © Agromedia

 

Agromarket za prvi fungicidni tretman, odnosno za zaštitu strmih žita od bolesti lista, preporučuje preparat Excorta.

“Excorta suzbija sve značajne bolesti lista i pšenice i ječma. Kod pšenice pre svega sivu pegavost, pepelnicu i žutu rđu, a kod ječma mrežastu pegavost. Doza primene preparata je 1 litar po hektaru”, objasnio je diplomirani inženjer Momčilo Pejović iz kompanije Agromarket.


Naklijala pšenica može da se koristi u ishrani stoke

Za drugi fungicidni tretman koristi se preparat Excorta PLUS za zaštitu klasa pšenice od fuzarioze.

“Doza primene preparata Excorta PLUS je 0,6l po hektaru. Za kompletnu zaštitu kompanija Agromarket nudi herbicid Lancelot. Ovaj herbicid se koristi za suzbijanje svih problematičnih širokolisnih korova koji mogu da se pojave, pre svega prilepače i palamide. Doza primene je 33g po hektaru”, rekao je Pejović.


On kaže i da su iskustva proizvođača sa ovim preparatima odlična, da su im usevi bili bez prisustva bolesti i korova, a kvalitet zrna odličan. Pa samo možemo da zaključimo da jedino oni koji budu poštovali sve agrotehničke mere imaće stabilnost u visokom prinosu i kvalitetu pšenice.

Sagovornici:


Dragica Jović, diplomirani inženjer poljoprivrede

Momčilo Pejović, Agromarket

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica