Svet poljoprivrede Prodavnica

Spas za klas: Snažno i učinkovito u borbi protiv fuzarioze klasa pšenice!

Fuzarioza klasa pšenice je veoma često oboljenje u svim područjima gde u vreme cvetanja i formiranja zrna strnih žita preovlađuje toplo i vlažno vreme. U našim uslovima se javlja redovno u manjem ili većem intenzitetu, u zavisnosti od vremenskih uslova, osetljivosti gajene sorte i pojedinih agrotehničkih mera.

PšenicaFoto:Agrounik

Fuzarioza klasa pšenice smanjuje prinose i negativno utiče na kvalitet zrna

Štetnost ovog oboljenja, čiji prouzrokovač je patogen Fusarium graminearum, ispoljava se u smanjenju prinosa i pogoršanju kvaliteta zrna, u kojima se nakon ostvarene infekcije proizvode mikotoksini, koji su opasni po zdravlje.

U našim klimatskim uslovima nisu retke godine kada su na pojedinim parcelama zabeležene zaraze i do 50 posto. Za ostvarenje infekcije klasa neophodno je da u vreme cvetanja i formiranja zrna bude duži vlažan i topao period sa čestim kišama i visokom vlažnošću vazduha, iznad 75 posto.

Česta i neadekvatna primena fungicida hemijske prirode, dovodi do pojave rezistentnosti i smanjenja efikasnosti ovih preparata. Osim toga, globalni zahtevi za smanjenjem upotrebe hemijskih fungicida zbog rizika po ljudsko zdravlje, zagađenja životne sredine i efekata na neciljane organizme, uslovljavaju primenu novih, manje opasnih, održivih strategija u zaštiti bilja.

FUZARIX – Spas za klas!

FUZARIX je novi kontaktni biofungicid, namenjen suzbijanju fitopatogene gljive Fusarium spp. i primenjen u količini 1,5-3 lit /ha predstavlja efikasno i ekonomski opravdano rešenje u suzbijanju najznačajnije i najštetnije bolesti strnih žita.

FUZARIX možete potražiti u svim poljoprivrednim apotekama.

Za više konsultacija, možete ih kontaktirati na broj +38122481981

Komentari