Skladišta PUNA ŽITARICA i ulja, a vlasnici i dalje BEZ NOVCA

Skladišta PUNA ŽITARICA i ulja, a vlasnici i dalje BEZ NOVCA

Vlasnici pšenice, kukuruza i ulja u Srbiji zbog kvotama ograničenog izvoza, nisu uspeli da izvezu viškove i oslobode skladišta, a time ni da obezbede dovoljno novca za kupovinu žitarica i uljarica iz ovogodišnjeg roda, rekla je direktorka poslovnog udruženja Žita Srbije Sunčica Savović.

zrna pšenice u ruci

Ona je za agenciju Beta rekla da je za izvoz i zalihe preostalo 900.000 tona pšenice, a da je od jula prošle godine do juna ove godine izvezeno 1,12 miliona tona pšenice, računajući i onu koja je preradjena i prodata kao brašno.

“Ove godine ćemo imati rekordne zalihe pšenice od 700.000 tona jer će se u medjuvremenu izvesti odredjena količina, po osnovu zahteva za jun i posebnih zaključaka Vlade za izvoz u Italiju, Albaniju i Severnu Makedoniju”, rekla je Savović.

Dodala je da je za izvoz i završne zalihe preostalo i oko 800.000 tona kukuruza, a da su skladišni prostori uljara puni, rafinisanog i nerafinisanog ulja.

Vlada Srbije zabranila je 11. marta izvoz brašna, pšenice, kukuruza i rafinisanog jestivog ulja. Posle pritiska izvoznika 20. aprila su odobrene kvote, pa je u maju dozvoljen mesečni izvoz od 220.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i osam miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja.

Junske kvote za pšenicu i kukuruz ostale su na istom nivou, ali je izvoz suncokretovog ulja ponovo zabranjen.

“Novac vlasnika tih poljoprivrednih proizvoda zarobljen je u robi, pa je likvidnost njihovih firmi niska i pitanje je koliko će moći da kupe žitarica i uljarica iz ovogodišnjeg roda”, rekla je Savović.

Dodala je da je novi problem i to što već drugu nedelju za redom padaju cene kukuruza i pšenice zbog čega će i prihod biti manji.


Savović je rekla da se ove godine očekuje prinos pšenice od oko tri miliona tona i da će biti veliki problem smestiti je, kada silosi nisu ispražnjeni.

U Srbiji, kako je istakla, nema tačnog i skorijeg popisa skladišta, a prema popisu od pre desetak godina skladišni kapaciteti za žitarice su bili na 4,5 miliona tona, a proizvede se oko 12 miliona tona žitarica i uljarica, “te su skladišta u ovom trenutku sve, osim spremna da prihvate novu robu”.

To, kako je rekla, upućuje na zaključak da će skladišta biti prenatrpana što povećava rizik od štetočina.


Izvor: Beta

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica