Ko brine o bezbednosti traktorista – stradaju na njivama i putevima

Ko brine o bezbednosti traktorista – stradaju na njivama i putevima

Svake godine na poljima Srbije oko 600 poljoprivrednika bude lakše i teže povređeno u nezgodama na traktorima, dok godišnje preko 60 traktorista pogine na putevima u javnom saobraćaju. Organizacija „Urbana bezbednost“ iz Kragujevca zbog ove porazne statistike odlučila je da deo svojih aktivnosti preusmeri na bezbednost traktorista na njivama i putevima, i održi niz edukativnih radionica. Prva radionica održana je u Agrocentru u Kniću, dok ove zime planiraju da obiđu i ostale opštine u centralnoj Srbiji.
 

Traktor  - © Foto: Biljana Nenković

 

U Srbiji je registrovano preko pola miliona traktora, a procenjuje se da ima milion i sto hiljada priključnih mašina sa kojima se poljoprivrednici svakodnevno susreću, koriste ih i od kojih često stradaju. Najčešći razlog je nepravilno rukovanje i nepoštovanje ograničenja mašina.
 

Predavanje u Kragujevcu - © Foto: Biljana Nenković

Opravdanje im je da žure kako bi završili poslove na vreme. Posebno je opasno neoprezno rukovanje u brdsko- planinskim područjima. Najčešće stradaju zbog prevrtanja traktora, preopterećenja prikolica, improvizacija prikolica ili proklizvanja. Na priključnim mašinama se povređuju jer misle da su toliko brzi i vešti da dok ona radi mogu da je poprave ili izvuku nešto što je zaglavljeno. Takođe, neki precenjuju svoje mašine i ne pridržavaju se preporuka proizvođača“, kaže prof. mašinstva iz Kragujevca, Dragoljub Radonjić.
 

Najčešći razlog zbog kog poljoprivrednici stradaju je nepravilno rukovanje i nepoštovanje ograničenja mašina.

Broj nesreća na njivama statistika nigde ne beleži, jer u tom trenutku traktoristi nisu bili učesnici u saobraćaju i zbog toga nisu u žiži javnosti.  „To su sive brojke koje se retko gde pojavljuju. Ako ih nema u javnosti, onda na to niko ne obraća pažnju, kao da se nije ni desilo. Zato se niko ne posvećuje ovoj temi. Ali, godišnje 600 traktorista strada na ovaj ili onaj način“, dodaje profesor Radonjić.
 

Profesor Dragoljub Radonjić - © Foto: Biljana Nenković

Niz nezgoda događa se i zbog nepravilnog rukovanja priključnim oruđima, poput obrtnih vratila, kosačica, plugova.
Crna statistika prati i traktoriste u javnom saobraćaju. Aleksandar Mijović, inženjer saobraćaja, kaže da, posmatrano od 2001. do 2013. godine, u proseku 60 traktorista godišnje smrtno strada na putevima u javnom saobraćaju, a preko 400 ih bude povređeno. „Najčešće greške su neosvetljen traktor i nepropisno obeležen tovar, kao i tovar na prikolicama koji štrči van propisane dužine“, kaže Mijović.
 

Predavanje u Kragujevcu - © Foto: Biljana Nenković


„Urbana bezbednost“
je udruženje građana koje okuplja profesore mašinskog fakulteta i inženjere saobraćaja. Njihova prvobitna zamisao je bila da se bave temom koja je u samom nazivu udruženja. Ali, vremenom su shvatili da je bezbednost traktorista oblast kojom se niko ne bavi. Ljudi na selu uglavnom iskustveno rukuju mašinama i retko gde mogu da čuju koju reč više o pravilnoj upotrebi oruđa sa kojim se svakodnevno susreću.

Profesori će stoga iskoristiti zimske mesece kada je manje posla na njivama da upozore poljoprivrednike kako ne bi stradali zbog trivijalnih grešaka koje mogu da izbegnu.

Sagovornici:
Dragoljub Radonjić, profesor mašinstva
Aleksandar Mijović, inženjer saobraćaja

Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica