Hibridi kukuruza za sve uslove – I bez kapi kiše daju visoke prinose

Hibridi kukuruza za sve uslove – I bez kapi kiše daju visoke prinose

Marko Vujić iz Male Bosne kod Subotice gaji KWS hibride kukuruza koji su se prošle godine pokazali odlično u maksimalno ekstremnim uslovima. To su hibridi kukuruza KWS DONJUAN, KWS INTELIGENS i KOLLEGAS.

Marko je dugogodišnji proizvođač hibrida kukuruza iz kompanije KWS, a ove godine kako kaže nije bilo nijedne kapi kiše koja bi bila korisna u proizvodnji ove kulture. Ipak i u ovako ekstremnim situacijama i nepovoljnim vremenskim uslovima Marko je uspeo da postigne visoke rezultate i dobre prinose.

KWS DONJUAN

Donjuan je hibrid tolerantan na niske temperature u setvi i visoke u metličenju. Spada u FAO grupu 400. Marko je DONJUAN-a gajio na parceli pored nekog drugog hibrida iz konkurentske kuće. DONJUAN je dao drastično veće prinose nego drugi hibrid. Sve je isto tretirano, isti su bili preusevi, ista obrada zemljišta, isto đubrenje, a razlika u prinosu je bila drastična.

KWS INTELIGENS

Inteligens je hibrid tolerantan na ranu primenu herbicida i ima brz porast u proleće. Spada u FAO grupu 430. Inteligens se na parcelama ovog domaćina pokazao jednako dobro kao i DONJUAN. Sa Inteligensom je postigao prinos oko 1500 kg po jutru. U odnosu na konkurenciju je bio odličan.

KWS KOLLEAGAS

Kollegas je hibrid mašina za zrno i ima ektremne prinose, krupno zrno i dugo se naliva. Spada u malo kasniju FAO grupu 480. Posle setve je, kaže Marko, imao dobar početni porast, duboko razvija korenov sistem otporan na sušu.

Najzadovoljniji je prinosom koji su dali KWS INTELIGENS i KWS DONJUAN. U odnosu na konkurentske hibride kukuruza koji su doneli oko 700, 800 kg po jutru, sa KWS-om je imao prinose preko 1400 kg po jutru, a na nekim parcelama i do dve tone.

Marko je u ogledima probao još jedan novi hibrid ADVISIO, kojim je za sada zadovoljan jer se dobro pokazao, a DONJUAN-a je imao na većim površinama i bio je rekorder ove godine.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica