Svet poljoprivrede Prodavnica

Evo zašto lekari savetuju da jedemo čičoku

Čičoka, u narodu poznatija kao divlji krompir, prepoznatljiva je po velikim žutim cvetovima i visokoj stabljici, koja neretko naraste čak i do tri metra u visinu. Lekari je preporučuju sirovu ili kuvanu, u svakodnevnoj ishrani i to u neograničenim količinama, jer je veoma zdrava.
 

Da li ste znali da je čičoka veoma lekovita biljka - © BBC

Posebno se preporučuje dijabetičarima, jer sadrži oligo-fruktozni inulin – rastvorljivi polisaharid oslobođen od skroba, koji neguje dobre bakterije, održava imuni sistem i sprečava nastanak infekcija. 

Vrbovica – narodni lek za prostatu

Čičoka je bogata vitaminima A, C i E, koji zajedno sa flavonoidima kao što je karoten blokiraju slobodne radikale i tako štiti od upala i prehlada. Zbog visokog sadržaja kalijuma, melem je za čvrste kosti, a zanimljivo je da je jedna od najbogatijih riznica gvožđa.
 

Da li ste znali da je čičoka veoma lekovita biljka - © Pixabay

Značajan je izvor folne kiseline koja je zadužena za produkciju crvenih krvnih zrnaca. Čičoka čuva srce, ulepšava kožu i kosu, a kako sadrži malo kalorija, preporučuje se osobama koje žele da smršaju.

Proizvodnja bukovače laka i jeftina

Ova kultura je interesantna i po tome što je izbor esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam da proizvede. Najčešće se priprema kao krompir, kuvana (preporučuje se u kori) i pečena, ali se može koristiti i kao sirova u salati ili kao zimnica.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari