4 načina da PRIRODNO popravite zemljište i UBRZATE rast biljaka!

4 načina da PRIRODNO popravite zemljište i UBRZATE rast biljaka!

Svedoci smo problema koji poljoprivrednici imaju sa nabavkom i cenom azotnih đubriva. Postoji nekoliko stvari koje svaki domaćin može da uradi na svojoj njivi i potpuno prirodno poveća sadržaj azota u zemljištu, a samim tim i ubrza rast biljaka. U nastavku teksta, dipl.inž Bogdan Žigić objašnjava kako da to uradite.

Azot je biljakama potreban i važan element koji pospešuje njihov rast i razvoj. U nedostatku azotnih đubriva treba uticati na to da biljka maksimalno koristi azot kroz hranu.

Kako naš sagovornik dipl. inž. Bogdan Žigić objašnjava čak 95 odsto azota nalazi se u organskim jedinjenjima, zato je najvažnije održavati zemljište u dobroj i optimalnoj kondiciiji. Na taj način će ono biljkama obezbediti dovoljno azota.

Kako možemo da prirodnim putem povećamo dostupan azot biljkama i tako ubrzamo njihov rast?

Žetveni ostaci sadrže najviše azota

Najveća količina rezervi azota nalazi u žetvenim ostacima. Žetveni ostaci sadrže oko 100 kg čistog azota. Sa preparatom BioPlug se oni u potpunosti razgrade, ulaze u proces ishrane i na proleće vraćaju biljkama sav potreban azot.

Mikrobiološka đubriva vezuju azot iz vazduha

U ponudi Biofor System-a postoji i preparat Nitrogenius, gde azotobakter radi atmosfersku azotofiksaciju i obogaćivanje zemljišta sa azotom. Azot je gost u zemljištu, gas i njegovo je dominantno stanje je vazduh. Azot je gost u zemljištu i brzo odlazi.

Kako bismo azot zadržali u zemljištu, potrebno je upravljati zemljištem tako što ćemo mu omogućiti da prima i održava vlagu. Takođe u zabarenim zemljištima velika količina azota se gubi.

Kada koristimo mikobiološka đubriva kao što su Biofor Active, Nitrogenius na potpuno prirodan način vršimo ishranu i fiksaciju azota tamo gde je to potrebno,a to je zona korena biljke. Na taj način se obogađuje zemljište i omogućava biljkama ne samo da dobiju azot već da same koriste azot koji se nalazi u okolini.


Špartanje – mera koja obezbeđuje vazduh

Kod prolećnih useva kao što su kukuruz ili suncokret špartanje je osnovna mera koja je omogućava razbijanje pokorice i obzebeđivanje više vazduha zemljištu, a samim tim i više potencijalnog azota za biljke.

Leguminoze siguran izvor azota

Leguminoze su još jedan od načina da biljkama pružimo potreban azot i ubrzamo njihov rast. Kod nas je od leguminoza zastupljena soja. Soja je razvila prirodni mehanizam a to je poseban soj bakterija. Istretirano seme soje sa Biofor Soya Liqiud-om ili Biofor Soya pre setve, postiže se da biljka soje na prirodan način fiksira azot iz vazduha i obogaćuje zemljište.

Soja je proteinska biljka i ako joj uskratimo tu mogućnost da fiksira azot iz vazduha i kasnije ostavi dovoljno ovog elementa usevu naredne godine, možemo dovesti do osiromašivanja zemljišta azotom. Tako soja postaje loš predusev za sledeće generacije.


Sagovornik: Dipl.inž Bogdan Žigić

Sponzorisani članak: Biofor System


Komentari (1)

4 načina da PRIRODNO popravite zemljište i UBRZATE rast biljaka! - biznis24.rs

2022-04-12 07:01:59

[…] Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia […]

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica