Proizvodnja jaja: Kako do najtraženije zlatne boje žumanca?

Proizvodnja jaja: Kako do najtraženije zlatne boje žumanca?

Kupci u brojnim zemljama preferiraju žumance intenzivne zlatno narandžaste boje, jer ga povezuju sa boljim kvalitetom i intenzivnijim ukusom. Takva nijansa žumanca se može dobiti ukoliko se kokoš hrani narandžastim kukuruzom sa visokim sadržajem karotenoida, supstanci koje pozitivno utiču na ljudsko zdravlje. U nastavku otkrivamo kako se proizvodnja jaja tada razlikuje u odnosu na standardnu.

proizvodnja-jajaJarko žuta žumanca se najviše kupuju - ©Pixabay

Poznato je da kokoške nisu u stanju da sintetišu karotenoide. U pitanju su pigmenti biljnih masnoća koji se prirodno razlikuju po crvenoj, narandžastoj i žutoj boji, a imaju pozitivan uticaj na ljudski organizam. Tako je jasno da jarko narandžasta boja žumanca može biti izvedena samo iz karotenoidnih pigmenata u njihovoj hrani.

Zato, da bi postigli “obojenije” žumance, neki proizvođači koriste specifične aditive za hranu koji sadrže žute i crvene karotenoide iz prirodnih ili veštačkih izvora.

Narandžasti kukuruz u ishrani kokoši daje zlatna žumanca

Problem sa većinom veštačkih karotenoida je u tome što, iako mogu da povećaju nivoe karotenoida u žumancima, iziskuju značajne troškove proizvođačima jaja. A uz to ne pružaju zdravstvene benefite povezane sa prirodnim karotenoidima koji se nalaze u, na primer, kukuruzu.

Ishrana kukuruznim zrnom dovodi do prirodnih varijacija u karotenoidima koji su povezani sa dobrobitima za ljudsko zdravlje. Neki od njih su  kognitivno zdravlje i dobar vid.

U jednoj studiji, upoređen je uticaj dodavanja bioobogaćenog narandžastog kukuruza, sa visokim sadržajem karotenoida, standardnom žutom i belom kukuruzu kod kokošaka nosilja. Kako bi procenili efekat na proizvodnju jaja, pigmentaciju žumanca i taloženje karotenoida.

Ono što je otkriveno jeste da ishrana koja uključuje narandžasti kukuruz dovodi do proizvodnje jaja sa jarkom bojom žumanca. A to se odražava i u višoj hranljivoj vrednosti.


različite-nijanse-žumancaRazličite nijanse žumanca - ©Pixabay

Proizvodnja jaja sa visokim sadržajem karotenoida

Kada su posmatrali performanse kokoši, istraživači su otkrili da je procenat polaganja veći kod onih koje se hrane narandžastim kukuruzom, u poređenju sa žutim. I to za 2,1% tokom prve nedelje i za 3,3% nakon 5 nedelja. Težina jajeta i težina ljuske kokošaka koje su hranjene narandžastim kukuruzom bile su 3% i 7% veće u odnosu na one hranjene žutim kukuruzom. Nije bilo razlike u težini žumanca.

Sve u svemu, beli kukuruz i žuti kukuruz u ishrani su dali slične performanse proizvodnje jaja, dok je narandžasti bio bolji od te dve vrste.

Koja sorta kukuruza obezbeđuje najbolje žumance?

Gore opisano istraživanje pokazuje veću prisutnost karotenoida u žumancetu kada se u ishrani kokoši koristi narandžasti kukuruz. Ipak, potrebno je obaviti naknadnu studiju koja će uključivati različite sorte narandžastog kukuruza. Kako bi se utvrdilo koji je najbolji u te svrhe tj. koji obezbeđuje najviši nivo karotenoida u žumancetu.


Izvor: All About Feed

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica