Prvi koraci u pokretanju male proizvodnje i prerade hrane

Prvi koraci u pokretanju male proizvodnje i prerade hrane

Hiljade proiizvođača hrane u Srbiji svoje proizvode prave u kućnoj radinosti i malim pogonima. Kako bi se očuvala ovakva proizvodnja a proizvodi bezbedni stigli do potrošača, uveden je sistem “pojednostavljenog” poslovanja u oblasti bezbednosti hrane. Taj sistem se zove Nacionalne mere fleksibilnosti.

To je skup pravila krojenih po meri malih i tradicionalnih proizvođača. Njihovom primenom čuva raznolikost i posebnost tradicionalne proizvodnje hrane uz olakšano legalno poslovanje, podžava ruralna ekonomija i direktna prodaja.

Ipak, ono gde se kompromis ne pravi i ne sme ga biti su higijena i bezbednost hrane!

Mere fleksibilnosti olakšavaju izlazak iz sive zone, proizvodnju u odobrenim ili registrovanim objektima i status poslovnog subjekta, najčešće preduzetnika.

Ako se odlučite za pokretanje proizvodnje mere fleksibilnosti omogućavaju:

 1. Upotrebu tradicionalnih alata, materijala i postupaka
 2. Manja ulaganja u izgradnju i opremanje objekata malog kapaciteta
 3. Pojednostavljene postupke samokontrole na bazi HACCP procedura
 4. Olakšano poslovanje

Od mera fleksibilnosti korist imaju :

 1. Proizvođači koji na gazdinstvu sopstvenoj sirovini dodaju vrednost tako što mleko, meso, voće i povrće prerađuju u poznate specijalitete ili nove proizvode
 2. Male klanice i prerade mesa, male mlekare, prerade voća i povrća, jer svoje objekte grade i opremaju na pojednostavljen način, što važi i za organizaciju rada
 3. Proizvođači tradicionalnih proizvoda, poput proizvoda sa geografskim poreklom, sireva, suvomesnatih proizvoda, ajvara, džemova
 4. Proizvođači u područjima sa posebnim geografskim ograničenjima, kao što je to nadmorska visina iznad 500 m, nedostatak infrastrukture ili teška prohodnost
 5. Prozvođači koji svoje primarne proizvode: sirovo mleko, med, jaja, izlovljenu ribu i ulovljenu divljač prodaju direktno krajnjem potrošaču u malim količinama.
 6. Proizvodnja ili prerada organizovana kroz fleksibilni okvir prilika je za zapošljavanje i plasman proizvoda sa dodatom vrednošću. Ipak uz olaksišice propisna su i ograničenja pre svega kroz maksimalne godišnje količine proizvoda i veličinu tržišta.
 7. Pored proizvođača, interes imaju i potrošači: sigurni su da do njih stiže bezbedan proizvod i to uglavnom u takozvanom ’’kratkom lancu’’ – bez posrednika.
 8. I na kraju, sistem mera fleksibilnosti je i u interesu države jer njime osigurava bezbednost i afirmiše tradicionalnu hranu, zanatsku proizvodnju i ruralni razvoj.

Ovo je sistem gde svaki proizvod postiže adekvatan nivo bezbednosti uz manje troškove i lakšu kontrolu i organizaciju.

Ako vaša proizvodnja ili prerada postane deo registra proizvođača hrane, otvaraju vam se mogućnosti za plasman kroz maloprodaju, restorane i javnu ishranu. Tako vaši proizvodi postanu vidljiviji, a kupci brojniji.

Iskoristite ove mogućnosti, bavite se svojim poslom na legalni način i proizvodite bezbednu hranu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica