Proizvodi od šipka – popularni i isplativi

Proizvodi od šipka – popularni i isplativi

Proizodi od šipka su sve traženiji. Međutim, iako ovu biljku često srećemo kako divlje raste pokraj brojnih puteva, retko ko koristi sav njen potencijal. Jedan od onih koji prave proizvode od šipka i tako zarađuje jeste Bratislav Milosavljević. U nastavku pročitajte kako je organizovao proizvodnju i da li mu donosi zadovoljavajući profit.

Bratislav Milosavljević iz Ražnja proizvodi brojne proizvode od raznog voća. Džem od šipurka, sok od šipurka, džem od šljiva, slatko od kupina, džem od kupina smao su neki od njih. Plantažni šipurak gaji na hektaru i 20 ari, šljivu na 50 ari, a kupinu na 25 ari.

“Plantažni šipurak smo podigli pre 9 godina. Imamo dve sorte – sa i bez bodlje.”, kaže Bratislav i dodaje da se šipak veoma lako gaji i da je najisplativiji proizvod. Čak da je bolji od kupine i šljive.

proizvodi-od-šipkaProizvodi od šipka - ©Agromedia

Proizvodi od šipka veoma isplativi – Šipak se lako gaji i daje velike prinose

Kako kaže, po biljci može da rodi i 3 do 5kg, te da to dosta zavisi od agrotehnike i obrade. On svoj šipak samo kosi, reže i naravno naposletku bere. Za jednu teglu džema potrebno je oko 600g šipka.

“Pravimo kašu u balonima po 5kg, a treba nam 3kg šipka za 5kg kaše.”, otrkiva Bratislav.

Tako su prethodne godine proizveli 300 tegli, a ove je bio plan da to bude 500 do 700 tegli. kako kaže, kaša od šipka se najviše traži jer se od nje može napraviti mnogo tegli džema te se finansijski isplati kupiti je.

“Od ovog posla domaćinstvo može da živi i da se razvija, ali postepeno. Borimo se. Ako radimo, imaćemo, ako ne – nećemo.”, zaključio je Bratislav.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica