Želite da uzgajate NALJUĆE paprike na svetu? – Evo koje uslove morate ispuniti

Želite da uzgajate NALJUĆE paprike na svetu? – Evo koje uslove morate ispuniti

Malo porodično gazdinstvo iz Sente, sa severa Vojvodine, već pet godina se bavi uzgojem najljućih paprika na svetu i proizvodnjom ljutih čili soseva pod imenom JK’s Hot Pepper Sauce. Ovo gazdinstvo  postoji već sedam godina. Kornel Juhasz, za naš portal otkrio nam je koliko je teško uzgajati ove paprike i kolika je potražnja za sosevima.

 

,,Na ideju da pravim soseve sam došo tako što je kod nas u Srbiji u to vreme teško je bilo naći baš ljute soseve ,a ja kao obožavaoc takvih uvek sam morao da nabavljam iz inostranstva ,pa sam odlučio sam da gajim paprike. Kasnije sam shvatio da se samo tako mogu obezbediti za celu godinu.”, kaže Kornel.

Semena paprika ovo domaćinstvo uglavnom nabavlja iz inostranstva, ali sarađuje  i sa gazdinstvom Antić iz Ćuprije.

,,U svetu postoje vise stotina vrsta čili paprika, mi smo izabrali otprilike desetak vrsta, a to su, par vrsta Habanero, BhutJolokia, 7Pot, Jalapeno, Moruga Scorpion i naravno najljući Carolina Reaper.”, dodaje Kornel

Trenutno u ponudi ovo gazdinstvo ima šest vrsta soseva:

  • Zeleni Jalapeno sa belim lukom,
  • Crveni Jalapeno
  • Hot yellow – žuti Habanero i BhutJolokia sos,
  • Pumpkin pie – slatko-ljuti sos od bundeve sa Habanero paprikom i cimetom,
  • Brown BBQ
  • Extra Red – sa moruga skorpion i carolina reaper paprikom

Ljuti sos na manifestaciji

Kornel kaže da potražnja za ove ljute soseve raste ali da isto tako raste i broj gazdinstva koji se bave proizvodnjom ljutih soseva i umaka.


On nam je takođe otkrio i tajnu kako uspeva da mu svaki sos bude dobrog ukusa.

,,Pošto ne koristimo veštačke boje i arome veoma nam je važno da paprike beremo u punom zrenju u punoj boji samo tako možemo obezbediti traženi kvalitet naših proizvoda.”, kaže Kornel

Na pitanje da li je teško uzgajati ljute paprike, Kornel odgovara:


,,Samo uzgajanje se ne razlikuje mnogo od obične paprike, i čili paprika voli vodu ali ipak treba paziti da ne preteramo sa navodnjavanjem jer to veoma bitno utiče na kvalitet i ljutinu čili papričica i što je najvažnije treba uzeti u obzir da životni ciklus čili paprika je dosta duži od naših paprika pa sadnju semena pogotovo najljućih treba početi već početkom februara da bi rasad mogao što ranije dospeti u plastenike ili pak u otvorene leje.”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica