Svet poljoprivrede Prodavnica

Svinjogojstvo u 2020: Tokom zime VELIKA potražnja, Ovaj Proizvođač NIJE ISPORUČIVAO klanicama

Neobična godina kada je reč o prodaji tovljenika, kaže proizvođač Aleksandar Đukić. Tokom decembra nije isporučivao klanicama, pošto se susreo sa velikom potražnjom od strane privatnih lica. Na njegovom imanju, osim povoljnih rezultata u 2020, razgovaralo se i o pravilnim koracima u proizvodnji mesa i savetima koji se prenose sa kolena na koleno.

Kukuruz, pšenica, ječam, soja i suncokret su biljne kulture koje ovaj proizvođač uzgaja na površini od 30 ha. Kako su rezultati koje ostvaruje u ratarstvu nedovoljni, ovaj poljoprivrednik se bavi i svinjogojstvom, na godišnjem nivou isporuči između 100 i 120 tovljenika, a nije mu strana ni prodaja suhomesnatih proizvoda. Kobasice, svinjska mast, čvarci i pršuta, deo su ukupnog asortimana ovog poljoprivrednika.

Godinama građeno poverenje isplativo i u 2020.

U poslednjih 10 godina mreža stalnih mušterija koji kupuju Đukićeve suhomesnate proizvode postala je dovoljna da bi posla bilo u svakom trenutku. Zbog toga ne mora da se oglasi putem društvenih mreža, a nema problema u potražnji ni u kriznim periodima, kakav je bio u 2020.

Naprotiv, dobre preporuke donose mu nove mušterije, privatna lica koja kupuju tovljenike, te ih ove zime nije isporučivao klanicama. Kako kaže Đukić, u decembru je na ovaj način prodao 20 tovljenika.

Savet koji je podelio na osnovu ovog iskustva ‒ svi mladi poljoprivrednici trebalo bi da se potrude da sami direktno plasiraju proizvod kupcu, bez saradnje sa otkupljivačima i prerađivačima.

Recept za uspešno pravljenje suhomesnatih proizvoda

Reč je o tradiciji i savetima koje proizvođači čuju od starijih, odaberu najbolje i nastave da unapređuju svojim iskustvom. Između ostalog, obratite pažnju da meso uvek bude rashlađeno, a rešetke i nož u mašini za mlevenje mesa uvek oštri.

Manje komade mesa držati 24 sata u soli, a kada je reč o većim komadima držati oko šest nedelja u salamuri, uz obavezu, ukoliko se pravi pršuta, odsoljavati meso još 48 sati posle šestonedeljnog salamurenja.

Preporuka za uspešno dimljenje je upotreba bukve, hrasta ili divlje trešnje.

 

Sagovornik: ratar i proizvođač, Aleksandar Đukić

Komentari