Svi koristimo alevu papriku, a evo kako ona nastaje

Svi koristimo alevu papriku, a evo kako ona nastaje

Verovatno mnogi od vas u svom domaćinstvu imaju i često koriste alevu papriku, ali ono što ne znate je na koji način ona nastaje. Naša ekipa je posetila kompaniju “Aleva” i za vas saznala kako izgleda prerada ovog začina koji sva jela čini ukusnijim.

Sušenje paprike

O kvalitetu začina vodi se računa još pri samom procesu prerade. Već nakon 15 dana koliko je potrebno za fermentaciju paprike na platoima, započinje proces prerade. Sam proces počinje pranjem paprike, koja kasnije dolazi do trake gde se izdvajaju oštećeni plodovi, a zatim se paprika seče. Tako isečena paprika se doprema do sušare gde stoji 9 sati. Prilikom svakog sušenja paprike, uvek se teži tome da paprika sadrži od 8 do 9 odsto vlage u sebi.

Drobljenje paprike

Osušena paprika se dalje prevozi do skladišta u kojima može da se drobi ili da se čekićari. Stručnjaci iz ove komanije kažu da je papriku najbolje čuvati u skladištima u obliku pokorice i u hladnjačama na nekih 3-5 stepeni. Paprika koja je prethodno bila zdrobljena i spakovana u vreće, sada se premešta u pogon mlina. Odatle se ona premešta na valjke gde se još dodatno ustinjava.

Kako nastaje aleva paprika - © Agromedia

Nakon svih ovih procesa paprika se više ne melje, ali se zato meša i tako se ujednačava kvalitet. Ujednačeni kvalitet je garancija da će se na tržištu u bilo kom trenutku naći aleva paprika sa istim kvalitetom. U ovoj fazi paprika prolazi kroz fina podešavanja.

Pakovanje paprike

Pakovanje paprike je poslednji proces u proizvodnji ovog ukusnog začina. Ona se pakuje u svima dobre poznate male crvene kesice na kojima stoji naziv Aleva paprika, koji je postao sinonim za svaku fino mlevenu papriku.

Sagovornik: Slobodan Stokić, šef proizvodnje u “Alevi”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica