Sve je veći broj zanatskih pivara u Srbiji

Sve je veći broj zanatskih pivara u Srbiji

U okolini Beograda i Novog Sada “cvetaju” male zanatske pivare. Trend kraft piva potiče iz Amerike, a prve zanatske pivare u Srbiji pojavljuju se krajem 90tih i početkom 2000. godine. Pre pet godina počela je prava ekspanzija malih pivara u Srbiji i trenutno ih posluje oko 40.

 

„Ako me pitate zašto, odgovor bi bio da je standardno pivo postalo pomalo dosadno potrošačima. Svaki pivar kreira i neguje svoj ukus kao dete, sada je i upotreba hmelja daleko veća. Kako u svetu, tako i kod nas IPA pivo je ono koje se najviše konzumira na kraft sceni, kao nešto drugačije. Sve je to dobrinelo popularnosti zanatskih piva u Srbiji“, objasnio je Saša Despotović, docent na katedri za konzervisanje i vrenje Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Sirovine koje se koriste u industrijskoj i zanatskoj proizvodnji piva su manje-više iste. Međutim, zanatska proizvodnja je komplikovanija jer je mnogo teže napraviti pivo uvek istog kvaliteta u malim serijama.

 

 Zanatsko pivo © Pixabay

 

„To je jedan od glavnih problema kod kraft pivarstva da održe konstantni kvalitet. Što se tiče sirovina nema bitne razlike. Ipak, količine hmelja i slada su drugačije. Uglavnom se koriste uvozne sirovine, ali se ponovo sadi i hmelj kod nas, tako da je moguće napraviti pivo i od kompletno domaćih sirovina“, kaže Saša Despotović.

Zanatsko pivo – spoj kvaliteta i ljubavi


U prilog razvoju pivarstva kod nas govori i podatak da su već godinama brucoši zainteresovani za smer tehnologije konzervisanja i vrenja na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, a posebno za predmet tehnologija slada i piva.

Sagovornik:

Saša Despotović, docent na katedri za tehnologiju konzervisanja i vrenja, Poljoprivredni fakultet u Zemunu


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica