Studenti se takmiče za najinovativniji prehrambeni proizvod

Studenti se takmiče za najinovativniji prehrambeni proizvod

U Naučno-tehnološkom parku u Beogradu 10. jula održano je šesto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Serbia 2018. Učestvovala su četiri tima studenata sa srpskih univerziteta, u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije. Pobednički tim učestvovaće na evropskom takmičenju EcoTrophelia Europe, koje će biti održano 21. i 22. oktobra 2018. godine u okviru velikog internacionalnog sajma hrane, SIAL, u Parizu.

Takmičenje održano u Naučno tehnološkom parku u Beogradu uz pomoć USAID-a - © Agromedia

Nove prehrambene proizvode razvijene kroz inovativan i ekološki pristup predstavili su timovi sa tri Univerziteta: tim Ekofamilija sa proizvodom „Acornico“ i tim Beeronja sa proizvodom „BeerON“, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu; tim Mastef, sa proizvodom „Mastef“, Tehnološki fakultet u Leskovcu, Univerzitet u Nišu; tim Sweet rainbow, sa proizvodom „Sweet rainbow“, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu.

Prvo mesto osvojio je tim Ekofamilija sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „Acornico“ koji predstavlja instant toplu čokoladu sa žirom.

Pobednički proizvod - © Agromedia

Pobednici nacionalnog takmičenja imaju sjajnu priliku da predstave svoj proizvod i poslovne ideje na nekom od vodećih evropskih sajmova, i saznaju kako njihove sposobnosti i veštine odgovaraju potrebama tržišta“, izjavio je prof. dr Viktor Nedović, Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i Predsednik žirija nacionalnog takmičenja.

Kapiten tima Ekofamilija, Jaćimović Simona i prof. dr Viktor Nedović, Predsednik žirija nacionalnog takmičenja   - © Agromedia

Takmičenje je organizovano uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu i Naučno-tehnološkog parka Beograd, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomoglo da plasiraju svoje inovativne proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu.


Pobednički tim Ekofamilija   - © Agromedia

USAID Projekat za konkurentnu privredu je aktivnost vredna 12 miliona dolara koja je namenjena jačanju konkurentnosti srpske prehrambeno-prerađivačke industrije, pogotovo lanaca vrednosti voća i povrća, s ciljem povećanja prodaje i izvoza srpskih prehrambenih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Za više informacija o takmičenju Ekotrofelija Srbija molimo kontaktirajte sa Anom Kalušević na: [email protected].


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica