Svet poljoprivrede Prodavnica

Slovački kulen po staroj recepturi

U vreme Habsburške Monarhije, nakon što je Vojvodina oslobođena od Turaka, na ovo područje doselili su se Slovaci, a najviše njih dolazi u 18. veku. Danas ih u Vojvodini živi oko 50.000, a najviše u Kovačici i Bačkom Petrovcu. Bački Petrovac je poznat po proizvodnji kulena, takozvane petrovske klobase. 

„Slovaci su stigli pre 280 godina u Vojvodinu, 1745. su dobili su zemlju od Marije Terezije… Bili smo siromašni, ali smo doneli svoje običaje. Sada pravimo stare specijalitete. Zimi je obavezan svinjokolj i proizvodnja kobasica, od kojih smo napravili i brend prepoznatljiv u svetu“, objasnio je naš sagovornik Jaroslav Ribovič.

Jaroslav Ribovič iz Bačkog Petrovca, jedan je od čuvara stare slovačke tradicije u proizvodnji kulena.

 „Slovački ili petrovački kulen mora da se pravi u Bačkom Petrovcu, sami gajimo i hranimo svinje, tako dobijamo kvalitetno meso. Paprika se isto proizvodi u ovom kraju. Uglavnom pravimo ljut kulen i nema tu neke tajne“, tvrdi on.

Sve se pravi po staroj recepturi, a evo i kako.

 

Kulen iz Bačkog Petrovca © Agromedia

 

„Koristimo celu svinju, ne ostavljamo meso za šunku ili krmenadle za posle… Mera je 80 odsto mesa i 20 odsto leđne masti. I boja i miris i ukus zavise od mesa, mora biti kvalitetno. Prvo se stavlja beli luk na meso, pa so, ljuta paprika i kim. Uvek isto, to je naša tradicija koja traje.

U proizvodnji nema žurbe.

„Prvimo sve polako, dnevno 100 ili 200 kg, sve se suši isto kao pre 200 godina. I što je najbitnije tu su komšije, prijatelji, družimo se i provodimo zajedno vreme.“

Proizvodnja kulena – jedna je od aktivnosti koja Slovake drži na okupu u Bačkom Petrovcu, a rado ga kupuju i oni iz Slovačke.

Sagovornik:

Jaroslav Ribovič, Bački Petrovac

Komentari