Slovački kulen i dalje NAJPRODAVANIJI na manifestacijama

Slovački kulen i dalje NAJPRODAVANIJI na manifestacijama

Karol Horvat iz Bačkog Petrovca prvi put ove godine učestvovao je na bazaru Malih proizvođača hrane. Ovaj domaćin na svoj štand izneo je domaće proizvode koje je sa ponosom predstavio kupcima.

Na njegom štandu se našao poznati Slovački kulen ali i slanina, čvarci i mnogi drugi domaći proizvodi. Po rečima ovog domaćina, najviše se prodaje kulen a koliko je dobar govori činjenica i da ga mnogi ne probaju nego odmah kupe.

,,Čvarci koštaju 900 dinara, kulen u štapu po kilogramu košta 1.800 dinara, a kobasica suva 1.400. Imamo i suvi vrat, njegova cena je 1.500 dinara.“, kaže Karlot.

Dok smo razgovarali sa njim, štandu je prišao i jedan kupac koji nam je otkrio da ovog domaćina zna i sa ostalih manifestacija i da rado kupije njegove proizvode. Na pitanje da li pre kupuje prerađene proizvode ili domaće odgovorio je jasno da uvek kupuje domaće i da kad god je u prilici ide na ovakve manifestacije.

Slovački kulen ili petrovska klobasa, kako nosi oznaku geografskog porekla proizvoda, specifičan je po mnogo čemu, a njegova receptura nije nikakva tajna, naprotiv proizvodi ga svaki proizvođač u Bačkom Petrovcu. Još 2019.godine bili smo u poseti domaćinstva Karola Horvata, možda i najpoznatijeg proizvođača ovog delikatesa, dobitnika brojnih priznanja i nagrada za kvalitet.

Recept za pravljenje kulena Karol je naučio od svog oca, a tradicija se već godinama prenosi sa kolena na koleno.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica