Slatko, a ljuto: Džem od ljute paprike neobično ukusan

Slatko, a ljuto: Džem od ljute paprike neobično ukusan

Da li vam se nekad desilo da dodate malo više šećera u ajvar pa da on postane slađi nego što bi trebalo? Istina je, svakom se to može desiti, ali ono što vam se retko može dogoditi je da zaljutite džem. Pa ipak, i to je moguće kada postoje kreativni ljudi koji spajaju nespojivo i tako naprave džem od ljute paprike.

Džem od ljute paprike - © Hot Chili Jam

Hot Chili Jam, ili džem od ljute paprike nastao je sasvim slučajno, a možda i nije. Kako nam je objasnio Aleksandar Ilić, jedan od kreatora ovog zanimljivog delikatesa, za sve je „kriv“ pilot Dragan, koji je iz Italije doneo nešto slično, a što se služi kao prilog uz razne vrste sireva i druga jela.

Kako imamo plasteničku proizvodnju povrća, pa i ljute paprike, iz čiste radoznalosti pokušali smo da napravimo džem od ljute paprike i posle više pokušaja smo i uspeli“, objašnjava on.

Naravno, pre nego što su postigli ovaj ukus koji sada čini ovaj proizvod tako neobično ukusnim, morali su mnogo da eksperimentišu.

Nakon nekoliko eksperimenata, došli smo do ukusa kojim smo bili zadovoljni, a onda uz pomoć tehnologa sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda uspeli smo da dođemo do konačne recepture i postavimo tehnologiju za proizvodnju“, kaže Aleksandar.

Džem od ljute paprike - © Hot Chili Jam 

Slučajno ili ne, kaže on, baš u to vreme Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa UniCredit Fondacijom, je u okviru projekta „Ideja za bolje sutra“ raspisala konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za pokretanje proizvodnje. Oni su se tada prijavili i osvojili najveći grant. I tako je sve počelo.


Džem od ljute paprike sadrži isključivo ljutu papriku, šećer, pektin, vitamin „C“ i limuntus. Ono što je zanimljivo kod ovog proizvoda je što ne sadrži nikakve veštačke dodatke, već je u potpunosti prirodan. Zbog toga, ali i zbog svoje neobičnosti, džem od ljute paprike je na „Poljoprivrednom sajmu“ u Novom Sadu dobio „Zlatnu medalju“ za dizajn.

Jako smo ponosni smo što smo na ovogodišnjem Sajmu dobili ‘Zlatnu medalju’ za dizajn i sigurno ćemo učestvovati i sledeće godine, ali tada u kategoriji za kvalitet. Uspeli smo da povežemo umetničku kreativnost sa proizvodnjom džema, tako da slobodno možemo da kažemo da se bavimo ‘redizajnom voća i povrća’, a za početak redizajnirali smo ljutu papriku“, ističe Aleksandar Ilić.

Džem od ljute paprike - © Hot Chili Jam


Na pitanje koji se ukus prvi oseti kada se proba ovaj proizvod, Aleksandar kaže da je to sladak ukus, a da zatim sledi iznenađenje, što njega asocira na život u Srbiji.

Kreatori preporučuju:

Džem od ljute paprike možete kombinovati uz sve vrste sireva, naročito kačkavalje, što ‘jače’ to bolje. Restorani ga služe uz razne vrste mesa, naročito uz rebarca, mada ga neki naši prijatelji konzumiraju samo sa hlebom“, kaže Aleksandar.


Uglavnom su se svi koji su ga probali prijatno iznenadili ukusom, a ima i onih koji su oduševljeni. Bilo je i nekolicina njih koji su se samo prekrstili, što se takođe, kako Aleksandar kaže, može smatrati pozitivnom reakcijom.

Džem od ljute paprike - © Hot Chili Jam 

Džem od ljute paprike trenutno se može naći samo u hipermarketima Mercator u Beogradu i Novom Sadu, nekim Idea prodavnicama u Beogradu i u četiri radnje: TPC Orašac, Zdrava hrana „Maslina“ i Vračar. Međutim, u planu je i širenje proizvodnje.

Više o ovom proizvodu možete pronaći na stranici Hot Chili Jam

Sagovornik: Aleksandar Ilić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica