Rakijom od crvene ranke proslavili Kraljevo i na svetskom tržištu

Rakijom od crvene ranke proslavili Kraljevo i na svetskom tržištu

Iako je decenijama s puno valjanih raloga i opravdanja nosila titulu kraljice šljiva, crvenoj ranki, jednoj od najboljih sorti za rakiju bar na našim prostorima, pretio je zaborav i izumiranje. Spas je stigao z Gledića, kraljevačkog sela na obroncima gledićkih planina, tačnije iz njegovog zaseoka Rakija. U ovom selu su Dragana i Dejan Veljović, mladi bračni par zaljubljen u selo i srpsku tradiciju, crvenu ranku vratili u život na svom imanju i u svojoj destileriji. Od tada ona polako ali sigurno osvaja najprobirljivija svetska tržišta.

 

Rakiju od crvene ranke proslavili na svetskom trištu - © Rakija iz Rakije

 

Prema sasvim pouzdanom predanju porodica Đusić došla je u Gledić u XVII veku, donoseći sa sobom nešto od najosnovnijih stvari. Mesto im se svidelo i rešili su da se tu skuće i ostanu za svagda. Na mestu koje su izabrali za gradnju kuće našli su lulu od od kazana za pečenje rakije, jako primitivnu za to vreme kao uostalom isve druge stvari koje su zatekli. Po luli za rakiju ovaj zaseok dobio je naziv Rakija i nosi ga ponosno do današnjih dana.

U 19 veku Đusići su već bili čuveni proizvođači rakije,od crvene ranke – pretežno, zatim orahovače, drenovače, jabukovače, ali i suvih šljiva i pekmeza koji su imali svoje stalne kupce čak i u Pešti i Beču. Bilo je i loših dana i smutnih vremena čak i za rad od kojeg se moglo samo preživljavati a kamoli za nešto više-za trgovinu sa strancima,naročito za vreme Drugog svetskog rata i povećeg broja posleratnih godina.

No bez obzira na sve teškoće još se priča o marljivosti dobrih domaćina iz loze Đusića: Leka, Tase, te bračnog para Petra i Lene, pradede i prababe Dragane Veljović, pravnice po obrazovanju, koja danas sa suprugom Dejanom i ćerkom Lenom gazduje nasleđenim imanjem i domaćinstvom, uspešnije čak i od slavnih predaka.

 

Rakiju od crvene ranke proslavili na svetskom trištu - © Rakija iz Rakije 


Put ka vrhu: Primena naučnih dostignuća

U tradicionalni porodični posao Dragana je ušla s velikim ambicijama, uz veliku pomoć i podršku supruga Dejana i ćerke Lene. Čitala je stručnu literaturu, poštovala reč stručnjaka, ovladavala znanjem iz oblasti podizanja novih zasada crvene ranke ili šumadinke kako se u ovim krajevima drugčije naziva “kraljica šljiva”, zatim održavanju postojećih stabala na nekoliko hektara i na kraju u pečenju kvalitetne ljute rakije i šljivovice što je i najzahtevnije.

„Rizik je bio veliki da se posvetim poslu pod otvorenim nebom, kako se to kaže u mom kraju, a da pri tom diploma pravnika ostane neiskorišćena. Ja sam pre deset godina bila jedina žena u Srbiji sa registrovanom destilerijom za proizvodnju rakije, dok danas sa suprugom Dejanom proizvodim do 3.000 litara rakije od crvene ranke najvišeg kvaliteta koja sve lakše dospeva na najzahtevnija tržišta i ljubitelja srpske rakije s najprefinjenijim ukusom. Ako postoji ideja i želja za privatnim poslom-nema razloga za strah”, kaže Dragana.

GREJANA RAKIJA U MANJIM KOLIČINAMA I LEK I OKREPLJENJE


Vruća rakija od crvene ranke priprema se na tradicionalan način. Dok običan čaj leči samo grlo, dobri poznavaoci dobri poznavaoci čudesnih moći Rakije iz Rakije tvrde da ona leči i telo i dušu i um. Sve do skoro, rakijska grejana pila se samo u mesecima koji u nazivu imaju slovo R (od septembRa do apRila) a sada i tokom leta. U ovom zaseoku rakija se smatra toplim napitkom koji zagreva u sekundi tokom zime dok leti reguliše unutrašnju sa spoljšnjom temperaturom, pomaže kod gušobolje, smiruje živce i donosi dobar san.

Pije se jedna do dve čaše,a samo u izuzetnim prilikama tri do četiri,s tim da se ne pije drugo piće. 


Uz primenu naučnih dostignuća koja su neophodna da bi se prokrčio put do društva najrenomiranijih i najpoznatijih proizvođača Veljovići se oslanjaju i na iskustva u proizvodnji kvalitetne rakije koja sui m preneli njihovi preci I ali I drugi dobri poznavaoci tehnologije pecidbe kvalitetne rakije.

„Ne stavljaj u kacu šljuvu koju ne bi pojeo i ne skupljaj je dok nije posuta peludom. Sudovi mora da su apotekarski čisti a kace po punjenju moraju pokrovom biti zaštićene od sirćetuša”, kaže Dejan, Draganin muž, najveća uzdanica i pomoć u poslu.

U poslovanju velika pažnja posvećuje se svim drugim, ne manje važnim elementima vezanim za tehnologiju proizvodnje i sam plasman. U izradu ambalaže svojim idejama uključuju se i Dragana i Dejan ali i profesionalni dizajneri jer se o pakovanju, izgledu i atraktivnosti ambalaže i kod nas a naročito u svetu sve više vodi računa. Za Veljoviće se sa sigurnošću može reći da su i u tom segmentu dostigli svetski nivo.

Rakiju od crvene ranke proslavili na svetskom trištu - © Rakija iz Rakije

Inače, pored ljute i meke rakije u umetnički dizajniranoj ambalaži različite zapremine, u poslednje vreme pravi hit medju proizvođačima i kupcima je grejana rakija u ambalaži od pet i dva litra koja se priprema po tradicionalnoj recepturi.

U Glediću sve veći broj stranih gostiju

U Rakiji, živopisnom gledićkom zaseoku, sve su brojniji gosti koji mogu da vide tradicionalnu proizvodnju rakije u autentičnom okruženju fascinantnih prirodnih lepota, čistom vazduhu, bistrim potocima, ali i da ostanu očarani vrednostima sadržanim u starim objektima: kačarama, vajatima, pekarama, pušnicama, košarama, a uz sve to da uživaju u domaćoj hrani i prvoklasnoj kapljici.

Poslednjih godina u Rakiji se organizuju već čuveni rakijski turistički dani i večeri. Porodicu Veljović već su posećivali gosti iz Italije, SAD, Japana, Francuske, Rusije i drugih država, ali i brojni zaljubljenici prirode, domaće hrane i čuvene Rakije iz Rakije iz mnogih mesta u Srbiji. Kroz seoski turizam Veljovići promoviše i svoje proizvode i svoj kraj. Postali su članovi Međunarodne slov Fud organizacije i uspeli da rakiju od šljive crvena ranka, u okviru te organizacije, zaštite kao jedan od 500 autohtonih proizvoda iz celog sveta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica