Spoj tradicije i gurmanluka: Održana prva „Čvarkijada“ u Sremskoj Mitrovici

Spoj tradicije i gurmanluka: Održana prva „Čvarkijada“ u Sremskoj Mitrovici

Proteklog vikenda u Sremskoj Mitrovici u naselju Blok B održana je prva “Čvarkijada” i bazar suhomesnatih, mlečnih proizvoda i rukotvorina.

 

Ova manifestacija imala je za cilj promociju tradicije i gurmanluka Srema, a pošto su čvarci jedno od najpopularnijih đakonija, oni su ovog puta bili u centru pažnje.

Čvarci se prave tako što se svinjsko salo i slanina izrežu na jednake komade otprilike 3 cm dužine, zatim se preliju sa mlekom i kuvaju na jakoj vatri uz stalno mešanje drvenom varjačom. Kada dobiju lepu rumenu boju procede se od masti i posole.

Čvarkijadu je zvanično otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je ovom prilikom istakao da država ima sluha za sitne proizvođače pogotovo prerađivače i podsetio da mali proizvođači imaju mogućnost od prošle godine da registruju svoju proizvodnju i da pored prodaje na kućnom pragu kao dosad, svoje proizvode mogu da plasiraju i u markete i na pijacama kao i u objektima seoskog turizma.

Čvarkijadu nije pokvarilo ni vreme ni obilne snežne padavine predhodnih dana jer je odziv izlagača i posetilaca bio odličan. Po rečima Dragana Božića, organizatora manifestacije najveći izazov je bilo raščistiti sav sneg koji je napadao predhodnog dana ali su uspeli uz pomoć grada i dežurnih komunalnih službi. On kaže da je bilo desetak izlagača mahom suhomesnatih i mlečnih proizvoda, 20 takmičarskih ekipa a da je prvo mesto za najbolje čvarke osvojila ekipa iz Semberije.

Posetiocima ove manifestacije besplatno je deljen srneći paprikaš, uštipci, kuvana rakija, naravno najviše čvarci i mast. Bogat kulturno umetnički program obeležio je ovu prvu Čvarkijadu a najmlađima je podeljeno 600 Svetosavskih paketića u prostorijama mesne zajednice.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica