Proizvođači prezadovoljni: NEZAPAMĆENA CENA SUVE ŠLJIVE

Proizvođači prezadovoljni: NEZAPAMĆENA CENA SUVE ŠLJIVE

Ova godina, koja je „ispala“ u najmanju ruku nepovoljna za proizvođače većine ratarskih, povrtarskih i voćnih kultura, pokazala se odličnom za proizvođače suvih šljiva. Manjak suvih šljiva na svetskom tržištu doveo je do toga da oni koji suše šljive zadovoljno trljaju ruke jer je cena umnogome porasla. O ovome svedoči i sam proizvođač Dobrivoje Jovanović iz firme „Jovanović voće“  koja se nalazi u Osečini, i koja se bavi proizvodnjom i sušenjem šljiva, kao i njihovim izvozom na razna tržišta. On govori i o tome šta je dovelo do toga da sušene šljive manjka na svetskom tržištu.

Suve šljiveFoto:Pixabay

Za sušenje je pogodna šljiva sorte Stenlej

Oni se bave proizvodnjom šljive na šest hektara. Poseduju 15 velikih tunela sa 10 tona na kojima suše šljive. Pored svoje proizvodnje snabdevaju se i od malih poljoprivrednih proizvođača koji ih suše u sopstvenoj „režiji“, odnosno pored voćnjaka, to jest zasada šljiva poseduju i mini sušare.

„Na našem tržištu su zastupljene razne sorte: Stenlej, Čačanska rodna, Čaćanska lepotica, Požegača, ali samo je Stenlej pogodan za sušenje“, rekao je Jovanović.

Zbog padavina proizvođači u Južnoj Americi nisu mogli da suše šljivu

Kako kaže, do nestašice suve šljive na svetskom tržištu je došlo zbog proizvodnje u Čileu i Argentini, koji su najveći svetski proizvođači suve šljive. Naime, zbog njihove smanjenje proizvodnje, oni ne mogu da podmire ni američko tržište, a kamoli Evropu i ostali deo sveta, trvdi naš sagovornik.

„Rod je bio dobar, ali je bilo loše vreme sa padavinama. Oni šljivu dosta suše na suncu, tako da su je zbog vremenskih prilika osušili u manjoj meri, šljiva im je otišla u svežem stanju. To je jedan od razloga zbog kojeg je došlo do poremećaja na tržištu“, objašnjava Dobrivoje Jovanović za AGROmedia portal.

Cena 2,5 evra po kilogramu, duplo veća nego prošlogodišnja

On dodaje da je otkupna cena od njihovih kooperanata (malih poljoprivrednih gazdinstava) od kojih kupuju suvu šljivu iznosila 2,5 evra po kilogramu.

„To je nezapamćena cena. Takva cena je bila negde osamdesetih godina kada se za 2,5 do 3 tone mogao kupiti traktor. Ove godine je ista situacija. U odnosu na prošlu godinu cena je skočila više od duplo. Lane se ona kretala od jedan evro do 1,20 evra za kilogram“, istakao je sagovornik našeg portala.

Od sušenja na malim sušarama do izvoza širom sveta

Naš sagovornik nam priča da je u njihovoj porodici sušenje šljiva tradicija. Naime, potiču iz sela u okolini Osečine koje se zove Tuđin. Tu su njihovi stari sušili šljive na malim sušarama na dim, to je počelo šezdesetih godina prošlog veka.


„Počeo je deda pa je nastavio otac, a za njim i mi. Tradicija u našem osečanskom kraju je da se šljiva suši. Mi smo prvo sušili samo naše količine koje smo proizvodili, a kada smo dostigli nivo prodaje da prodamo svu količinu naše osušene šljive, počeli smo da se bavimo i kupovinom sirovine i kupovinom suve šljive od drugih. Napravili smo preradne kapacitete, povećavali ih svake godine, tako da sada možemo da izvezemo velike količine na svetsko tržište“, rekao je Jovanović za kraj.

 

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica