Priprema buradi za pečenje rakije

Priprema buradi za pečenje rakije

Pre samog pečenja rakije, osim pripreme voća od koga se rakija peče, mora se pripremiti i burad u kome će se proces izvršiti.

 

burad © Pixabay

 

Pranje i konzervisanje sudova

Da bi priprema za proizvodnju novog alkoholnog pića bila uspešna, pre svega mora biti otklonjen svaki trag alkohola koji je prethodno stvoren u buretu koje će se koristiti. Burad se pere dvopostotnim rastvorom sode, nakon čega sledi konzervisanje, koje je moguće izvršiti sumpornim trakama ili sumporastom kiselinom.

Kako sačuvati aromu voća kod rakija

Ukoliko se koriste sumporne trake, jedna je dovoljna za 100 litara vode, dok je jedan litar sumporaste kiseline potreban za 200 litara.

Ovinjavanje bureta

Ovinjavanje je udaljavanje viška oporih i kiselih materija iz bureta. U njega se sipa hladna voda, koja mora odstojati u njemu dva do tri dana, a zatim se dodaje zasoljena voda. Na 100 litara ključale vode sipa se 4‒5 kg soli. Dodaje se dvoprocentna soda i vrši se valjanje bureta u trajanju od 20 minuta, nakon čega se ispira hladnom vodom.

 

burad © Pixabay

 

Ovinjavanje novog bureta

Ako bure koristite prvi put, postupak je drugačiji. Potrebno je držati toplu vodu u njemu dva dana, a zatim još dva hladnu.

Koje su najčešće greške prilikom pečenja rakije

Nakon ovog perioda dodaje se rastvor kuhinjske soli (2%) i limunske kiseline (1%).

Poželjno je izvršiti uparavanje pregrejanom vodenom parom, iako nije obavezno. Bure se nakon toga ispira tridesetoprocentnim etanolom

Izvor: psss.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.