Poskupelo meso pred Đurđevdan

Poskupelo meso pred Đurđevdan

Iako su vaskršnji i prvomajski praznici prošli, uoči predstojećeg Đurđevdana meso u trgovinama u Srbiji i dalje poskupljuje. Poznavaoci prilika kažu da je cena namerno podignuta zbog povećane tražnje usled predstojećeg praznika, a s druge strane pojedini stručnjaci tvrde da je ponuda tovljenika u Srbiji izuzetno loša, pa je kilogram žive vage dostigao u pojedinim delovima naše zemlje i 200 dinara.
 

Poskupelo meso pred Đurđevdan - © Pixabay 

Meso skuplje još od Vaskrsa

Bliži se Đurđevdan, a u prodavnicama su podignute cene svežeg svinjskog mesa za oko 100 dinara, pa tako kilogram buta košta od 500 do 540 dinara, vrata bez kostiju oko 700, a mleveno meso od 450 dinara. Kažu – meso je skuplje usled veće potražnje.

U Ministarstvu trgovine kažu da cena svežeg svinjskog mesa jeste povišena poslednjih dana, u proseku za 60 do 70 dinara, u zavisnosti od kategorije. Iz različitih udruženja za zaštitu potrošača kažu da je poskupljenje pred praznike ustaljena praksa proizvođača i trgovaca i da tu nije ništa čudno.

Ipak, poručuju da bi morala da postoji neka inspekcija koja bi to regulisala. Ali iznad svega moraju da reaguju potrošači. U inostranstvu je potpuno uobičajeno da građani reaguju u ovakvim situacijama (nisu usamljeni slučajevi da se organizuju protesti zbog poskupljenja od nekoliko centi), dok to kod nas nije slučaj.
 

Poskupelo meso pred Đurđevdan - © Pixabay 

Građanima svejedno?

U anketi koju je sprovela ekipa portala Agormedia, naši sugrađani nisu posebno bili opterećeni rastom cena mesa. Kažu da se uvek istroše za praznike, pa tu razliku od nekoliko stotina dinara ni ne primećuju. Čak 72% ispitanika je reklo da nije primetilo skok u ceni.

Građani smatraju da je razlog povećanja cena mesa isključivo u praznicima, Vaskrsu i Đurđevdanu, i da će se sredinom maja cene spustiti na redovan nivo.
 

Poskupelo meso pred Đurđevdan - © Pixabay

Meso jeftinije samo na akcijama

Problem u Srbiji je što trgovci i proizvodjači posle ovakvih poskupljenja ostave povećane cene. Iako su porasle cene samo svežeg mesa, cene prerađevina su ostale iste. Stare cene – od pre praznika, potrošači će možda moći da vide kroz akcijske prodaje onih zaliha koje su pred istekom roka upotrebe ili već odmrznute za prodaju.

Autorka: Ana Đukić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica