Po čemu se poznaje kvalitetno maslinovo ulje?

Po čemu se poznaje kvalitetno maslinovo ulje?

Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE u Beogradu organizovala je seminar i degustaciju maslinovih ulja u okviru Nedelje italijanske kuhinje u svetu.

„Danas imamo vođenu degustaciju visoko-kvalitetnih italijanskih maslinovih ulja pod stručnim vođstvom gospodina Amelija, koji je stručnjak iz Nacionalnog udruženja degustatora maslinovog ulja i koji će sa nama podeliti pomalo insajderske informacije o ovom proizvodu“, objasnila je za Agromediju Marina Skonjamiljo, direktorka Kacelarije u Beogradu ICE agencije.

Postoji više od 2000 sorti maslina od kojih se proizvodi maslinovo ulje, a od toga se čak 6 stotina nalazi u Italiji. Posle Španije, Italija je najveći svetski proizvođač maslinovog ulja i doprinela je svojim kvalitetom i jedinstvenošću da ovaj proizvod postane jedan od simbola popularne „mediteranske kuhinje“.

 

 Degustacija maslinovog ulja © Agromedia

 

„Ono što čini specifičnost maslinovog ulja jeste način proizvodnje o čemu je danas bilo reči, tako da jedan isti maslinjak u zavisnosti od toga ko, kojom i kakvom tehnologijom pravi maslinova ulja, može da da potpuno različite rezultate od bukvalno istog ploda… Ono što je tajna vrhunskih italijanskih maslinovih ulja jeste tradicija, znanje i stalno ažuriranje i otkrivanje noviteta u tehnologiji“, rekao je Mauro Amelio.

Na sajmu hrane i pića u Sofiji predstavljeno 17 kompanija iz Italije

Pitali smo se da li postoji način da lako prepoznamo koje ulje je kvalitetno prilikom kupovine?


„Kada je reč o kupovini maslinovog ulja, najčešće kupac nema mogućnost da ga proba pre nego što ga kupi, tako da eventualna ocena koju može da da, utiče samo na odluku da li će ponovo kupovati to ulje ili ne. Neke osnovne stvari na koje treba obratiti pažnju jesu svakako užeglost, da se to obavezno proveri, a sve druge karakteristike stvar su ukusa“,

istakao je Amelio i dodao da je jedan od pokazatelja cena:

 


Mauro Amelio © Agromedia

„To ne znači da su najskuplja ulja pod obavezno i najbolja, ali to znači da jeftino ulje teško može da bude dovoljno dobrog kvaliteta“.


Agencija ICE u Beogradu posebnu pažnju poklanja poljoprivredno-prehrambenom sektoru, koji čini 6 odsto od ukupne trgovinske razmene između Srbije i Italije, samo u 2018. godini za promotivne programe i promociju izdvojeno je preko 300.000 evra.

Sagovornici:

Marina Skonjamiljo, direktorka Kancelarije u Beogradu ICE Agencije

Mauro Amelio, italijanski stručnjak za degustaciju maslinovog ulja

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica