Novi zakon o bezbednosti hrane – Pojačana kontrola na terenu

Novi zakon o bezbednosti hrane – Pojačana kontrola na terenu

Ove nedelje održana je konferencija koja je imala za cilj da se u otvorenoj diskusiji predstave sve novine koje donosi Zakon o bezbednosti hrane. Učesnici panela su zajedno sa svojim moderatorom Dejanom Jovanovićem autorom i voditeljem emisije Svet poljoprivrede razgovarali su o izmenama zakona, koje su usvojene prošlog meseca, ali i koliko je važna sistemska kontrola bezbednosti hrane u Srbiji.

 

Nenad Dolovac, dikretor Nacionalne referente laboratorije istakao da su sve promene zakona bile od velikog značaja za bezbednost hrane i lakšu kontrolu iste. 

„Zakon koji je postojao do sada nije se mnogo naslanjao na sistem analize rizika i bio je po same subjekte veoma skup. Sa druge strane bilo je i dosta propusta u njemu. Ipak, svi subjekti odnosno proizvođači su potpuno odgovorni za sve što iznose na tržište. A na ovaj način se subjekti na mnogo lakši način mogu kontrolisati i da se na jedan dobar ispitaju“, objasnio je Nenad Dolovac najznačajniju izmenu u ovom zakonu.

Jedna veoma značajna izmena zakona odnosi se i na sistem i nove alate službene kontrole koja je zasnovana na analizi rizika. Jedan od panelista ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ukazao je na važnost nacionalne laboratorije za kontrolu hrane, a da su direkcija i nadležnosti direkcije u okviru zakona bili praktično mrtvo slovo na papiru.

 Održana konferencija bezbednost hrane - © Agromedia

Takođe, zakon iz 2009. godine nije jasno precizirao koje će biti nadležnosti između ministarstva poljoprivrede i ministarstva zdravlja, dok je ovim izmenama to sada pojašnjeno. Još jedna od izmena je unapređenje laporatorija jer sada postoje i referentne i službene laboratorije. 

Ipak, poslednjih godina potrošači, ali pre svega proizvođači sve više shvataju koliko je bezbednost hrane važna. I ne samo to, mnogi od njih vode računa o tome da proizvedu kvalitetnu i bezbednu hranu i da imaju dostupnu potvrdu o tome. Jer kako mnogi ističu hrana je nešto što svi koristimo, pa je zato veoma bitno i da ona bude zdrava i bezbedna.

Olivera Đuragić direktorka Nacionalnog instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada istakla je da proizvođači poslednjih godina mnogo više razumeju koliko je važno imati bezbedan proizvod na tržištu i da nikome nije u interesu da izazove zdravstvene probleme kod ljudi.


Održana konferencija bezbednost hrane - © Agromedia

Takođe, kako bi naši proizvođači što bolje razumeli koliko je to bitno postoji i veliki broj programa koje sprovodi ministarstvo poljoprivrede i sekretarijati za poljoprivredu tako što subvencionišu te baš male proizvođače. Na ovaj način i ti manji proizvođači tradicionalnih proizvoda mogu da uđu u sistem, što i jeste cilj na kraju, dodala je Olivera. Jer kada se se svi oni nađu u sistemu onda će kontrola tih bezbednih proizvoda biti i lakša, ali ne u cilju da se neko kažnjava već da bi ono što svi mi jedemo bili dobro kvalitetno i bezbedno.

Sagovornici: Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede
Nenad Dolovac, dikretor Nacionalne referente laboratorije
Olivera Đuragić, direktorka Nacionalnog instituta za prehrambene tehnologije


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica