Mlekari, uskladite proizvodnju sa Pravilnikom o kvalitetu sirovog mleka

Mlekari, uskladite proizvodnju sa Pravilnikom o kvalitetu sirovog mleka

Mlekarstvo je jedna od najznačajnijih grana stočarske proizvodnje. I pored toga, ovo je sektor u kojem vrlo često dolazi do zastoja, što trenutno važi i za našu zemlju. Jako bitan faktor u mlekarstvu jeste i kvalitet sirovog mleka. Sva pravila i norme koje se moraju poštovati kada je kvalitet svežeg mleka u pitanju propisana su Pravilnikom o kvalitetu sirovog mleka.

 

Mlekarstvo najnerazvijeniji sektor u Srbiji - © Pixabay

 

O kvalitetu sirovog mleka se često govori. Kvalitetno i zdravo sirovo mleko predstavlja osnovu za siguran i dobar proizvodni proces široke palete mlečnih proizvoda. Važno je znati da na kvalitet sirovog mleka utiču različiti faktori. Prvi, i jedan od najvažnijih, o kojem se često možda i ne vodi toliko računa kada je kvalitet sirovom mleka u pitanju, jeste sam muzač koji može biti izvor kontaminacije. Ono što se najčešće potenciRa, jeste da na kvalitet i promenu sastava mleka utiče ishrana stoke.

Ono čime proizvođači mleka svakako treba da se vode u proizvodnji, kako bi mogli da prodaju svoj proizvod, jeste Pravilnik o kvalitetu sirovog mleka. Ovaj pravilnik objavljen je u Službenom glasniku, broju 106, 2017. godine.

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi u pogledu kvaliteta sirovog mleka pri otkupu, kao i način ocene kvaliteta sirovog mleka posle uzorkovanja. Sirovo mleko, po definiciji iz ovog pravilnika, jeste mleko dobijenom redovnom, neprekidnom i potpunom mužom zdravih, pravilno hranjenih muznih grla, koje nije zagrevano ili kojem nije dodavana i odstranjivana bilo koja supstanca, što bi narušilo osnovni sastav mleka.

O svim detaljima pravilnika možete se upoznati u priloženom dokumentu.

Pravilnik o kvalitetu sirovog mleka.pdf

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica