Mali proizvođači sira i kajmaka u teškom položaju

Mali proizvođači sira i kajmaka u teškom položaju

Mali proizvođači sira i kajmaka u teškom položaju - ©Agromedia

Sa ponovnim otvaranjem pijaca odahnuće i proizvođači sira i kajmaka u valjevskom kraju. U protekla dva meseca, od početka epidemije koronavirusa, smanjena je prodaja ovih proizvoda, a poljoprivrednici  su bili prinuđeni da ih lageruju.

Prema rečima dr Radosava Vujića iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe „Valjevo“ upravo su poljoprivredni proizvođači, koji se na svojim gazdinstvima bave preradom kravljeg mleka, možda i najviše pogođeni novonastalom situacijom vezanom za koronavirus, jer su to proizvođači koji drže manji broj krava i upravo zbog toga, kako kaže, nisu prihvaćeni od strane ni velikih ni malih mlekara, pa je 90 odsto njih prinuđeno da robne viškove mleka prerađuje i proizvodi sir i kajmak.

Vujić podseća i da se ovde radi o specifičnoj trgovini u odnosu na druge proizvode jer svaki kupac pri kupovini želi da ih proba, a uz to ih pazari kod svog prodavca.

„Teško je napraviti procenu koliko je sira i kajmaka lagerovano u proteklom periodu, zato što se u najvećem procentu radi o proizvođačima koji imaju dve, tri krave ili pet grla, manje je onih koji imaju više od 10 krava i da prerađuju mleko“, kaže Vujić.

Mali proizvođači sira i kajmaka u teškom položaju  - ©Agromedia

Prema njegovim rečima, ako posmatramo pojedinačno po jednom gazdinstvu, to jesu značajne količine, ali kada se ukupno sagleda u Kolubarskom okrugu to nisu neke velike količine koje bi stvorile problem na tržištu, jer mnogi poljoprivrednici isporučuju mleko, a dosta manje je onih koji se bave proizvodnjom sira i kajmaka i oni su se snalazili, jer su imali i svoje stalne mušterije i otkupljivače.

Dragica Teodosić iz Stanine Reke, kod Valjeva, koja se bavi proizvodnjom sira i kajmaka, kaže da su usled nemogućnosti da plasiraju svoje proizvode ona i njene kolege trenutno u veoma lošem položaju. Ona svakoga dana od četiri muzne krave u sir i kajmak preradi 80 litara mleka, koji je potom prodavala na valjevskoj pijaci. Nažalost, trenutno ne uspeva da proda sve proizvedene količine, jer je kako kaže od proglašenja vanrednog stanja i zatvaranja pijaca prodaja stagnirala.

Nastale su zalihe koje smo pokušali da prodamo preko „Onlajn pijace Valjevo“, međutim, zbog velike ponude, ni tamo „ne cveta“ prodaja. Kada uporedimo protekli sa istim periodom prošle godine, ni tada situacija nije bila mnogo bolja, jer je na pijacama relativno malo zainteresovanih kupaca za mlečne proizvode“, kaže Dragica Teodosić.

Prema njenim rečima trenutna situacija neće uticati na povećanje cena sira, kajmaka i mleka, jer su „proizvođači godinama unazad u nezavidnom položaju, a o trenutnom snižavanju cena mislim da ne bi trebalo ni polemisati“.

Proizvođači su i ovako nezadovoljni zbog preniskih cena, jer kupci radije kupuju ove proizvode u marketima po dvostruko višim cenama“, smatra Dragica.


Mali proizvođači sira i kajmaka u teškom položaju  - ©Agromedia

Za kilogram mladog sira prema trenutnim cenama treba izdvojiti 200 do 250 dinara. Tvrdi sir proizvođači cene 300 dinara, kilogram mladog kajmaka je 600, dok je zreli kajmak za 100 dinara skuplji. Inače, 70 dosto prodaje ovih mlečnih prerađevina odnosi se na mladi sir i kajmak koji se proizvede u periodu od sedam dana.

Trenutna situacija sigurno je uticala na cenu ovih proizvoda i došlo je do njenog pada, ali se nadam da će se u narednih petnaestak dana tržište sira i kajmaka stabilizovati i cene vratiti na stari nivo. Mislim da će lagano otvaranje  pijace za proizvođače dosta značiti i što će količine koje su lagerovali u svojim domaćinstvima moći da prodaju”, navodi Radosav Vujić, savetodavac za stočarstvo.


Pozitivno u svemu ovome je, kako ističe Vujić, što u proteklom periodu nije bilo puno toplih dana tako da su proizvođači mogli da čuvaju sir i kajmak koji više neće biti mladi, jer oni sazrevaju i na taj način se dobija određena vrsta tvrdog sira ili polustarog kajmaka, koji će sigurno sada naći svoje kupce.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica