Krompir se sve više prerađuje u pomfrit, čips i kocku za supu

Krompir se sve više prerađuje u pomfrit, čips i kocku za supu

Poslednjih godina trendovi u povrtarstu se vrtoglavo menjaju i to posebno u proizvodnji krompira. Pa se tako na tržištu sada mnogo više traži krompir koji je namenjen za pravljenje pomfrita i čipsa. I ne samo to, Srbija kao zemlja koja prati potrebe tržišta trostručila je preradu ove povrtarske kulture u takozvanu kocku za supu.

U zemljama bliskog istoka potrošači se okreću pomfitu umesto tradicionalnih jela od pirinča. A u restoranima brze hrane kao adekvatnim zamenama za Mekdonalds ova namirnica se često kupuje. Jefitin, hranljiv i pun ugljenih hidrata pomfirt je za mnoge potrošače prvi na listi za kupovinu.

Mnoge nerazvijene zemlje Afrike, Azije i latinske Amerike su potrebe za ugljenim hidratima nekada nadoknađivale drugim proizvodima između ostalog i slatkim krompirom. Pa je tako krompir u ovim zemljama lakozamenio mnoge tradiocionalne namirnice kao što je pirinač. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica