Domaći investitori otvorili fabriku hrane za decu

Domaći investitori otvorili fabriku hrane za decu

Iako trenutno zapošljava 100 ljudi, u naredne dve godine će posao dobiti još 200 radnika. Izvoz se planira u zemlje jugoistočne Evrope i zemlje Zajednice nezavisnih država.

Med - © Pixabay

Fabrika dečije hrane Baby food factory otvorena je danas u Dobanovcima, a vrednost investicije je 34 miliona evra. Dnevni kapacitet fabrike je 50 tona dečije hrane koja se proizvodi pod sopstvenim brendom Nutrino, a zaposleno je više od 100 stručnjaka. Planirano je da do kraja 2020. u fabrici radi više od 300 ljudi.

Vlasnici fabrike su domaći biznismeni. Distributer i strateški partner Baby food factory za područje Zapadnog Balkana je kompanija Nelt, a distributer za rusko tržište je kompanija Farmalakt.

Projekat “Mali farmer” upoznaje decu sa poljoprivrednom proizvodnjom.

Izvršni direktor fabrike Željko Ciganović je novinarima rekao da je to jedna od najvećih investicija ove godine u Srbiji, i to domaćih investitora.

“Fabrika se prostire na 33.500 kvadratnih metara, od čega je oko 13.600 pod krovom. Opremljena je najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju dečije hrane u šest kategorija”, kazao je on.

Po njegovim rečima, proizvodi Baby food factory će od 1. novembra biti na domaćem tržištu, u jugoistočnoj Evropi i Zajednici nezavisnih država u kojoj su Azerbejdžan, Belorusija, Jermenija,Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan.

Ima samo 12 godina a već sam seje kukuruz na 100 ha


“Čitava fabrika uradjena je u ‘panelima čistih soba’ koji su uslov u farmaceutskoj industriji i operacionim salama gde je čistoća od presudne važnosti”, dodao je Ciganović.

Proizvodi prehrambene industrija

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež kazao je da je izgradnja te fabrike važna i za širenje biznisa, i za rast i razvoj privrede Srbije.


“Privredna komora je podržala ovu investiciju koja otvara oko 100 novih radnih mesta, a nude se i nove mogućnosti za dobavljače. Srbija je dobila modernu, najboje opremljenu i tehnološki gradjenu fabriku dečije hrane, u skladu sa najvišim svetskim standardima”, rekao je Čadež.

Prvi “community garden” u okviru predškolske ustanove u Novom Sadu


Dodao je da je Baby food factory dokaz da Srbija ima poslovne ljude koji umeju da prepoznaju potrebe domaćeg i inostranog tržišta. Čadež je najavio da će do kraja godine biti “uspešno realizovana inicijativa za ukidanje amandmana na mleko u prahu”, što će da poveća konkurentnost fabrike u Dobanovcima.

Izvor: Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica