Svet poljoprivrede Prodavnica

Da li znate koji je najopasniji sir na svetu?

Sir koji je u Ginisovoj knjizi rekorda proglašen za najopasniji na svetu i čiju je prodaju zabranila Komisija za hranu Evropske unije stiže iz Sardinije. U pitanju je ovčiji sir imena Casu Marzu ili pokvareni sir koji u sebi sadrži specifičan sastojak.


Pecorino sirFoto:Pixabay

Tajni sastojak sira koji se tradicionalno pravi na ovom italijanskom ostrvu su crvi. Naime, ovaj sir se proizvodi tako što se napravi rupa u kolutu sira vrste Pecorino kako bi muva (Piophila casei) u istu položila jaja. Osim zbog pikantnosti, sir se proizvodi na ovaj način jer izlegli crvi izbacuju kiseline koje smanjuju masnoću istog.

Ovaj sir mekane teksture u sebi sadrži žive crve. Veliki broj ljudi čak ne vadi crve prilikom konzumacije sira, iako je navedena muva koja polaže jaja posetitelj leševa uginulih životinja.

Crvima je potrebno da narastu od tri do šest nedelja. Još jedan uznemiravajući podatak vezan za ovaj sir je da crvi mogu da skaču i razbeže se ukoliko su uznemireni.

Komentari