Zašto neki luk ima cvet, a neki ne?

Zašto neki luk ima cvet, a neki ne?

 Zašto neki luk ima cvet, a neki ne - © Pixabay

Da bismo dobili odgovor na ovo pitanje moramo da razumemo životni ciklus luka.

Luk je dvogodišnja biljka i ne formira seme sve do svoje druge godine.

Tokom prve godine, lišće prikuplja energiju kroz fotonistezu i koristi je za razvoj lukovice pod zemljom. Dok jesen polako prolazi, lišće se suši i luk ulazi u fazu mirovanja.

Luk obično beremo krajem njegove prve godine, kada lišće počinje da žuti. Ali, ako se ostavi u zemlji, lukovice će opstati tokom cele zime, a na proleće će ponovo da krenu novi listovi i novi koren.

Prolazeći kroz kompletan ciklus rasta u svojoj drugoj godini, luk kreira stabljiku sa cvetom u obliku kugle, u kojem daje seme.

Zašto neki luk ima cvet, a neki ne - © Pixabay

Kako vreme može da prevari luk da cveta ranije?

Ako je vreme toplo tokom ranih faza, sadnice luka će intezivno da rastu dok ih hladno vreme ne uspori. Ukoliko se iznenada dogodi hladnoća, luk će da naraste do dovoljne veličine za može da iznese cvetanje naredne godine i otići će ranije u fazu mirovanja.

Ako se vreme opet prolepša, a zatim lagano pređe u zimu, luk može da se zbuni i to da doživi kao da je prošao kroz još jednu rastuću sezonu. Baš kako su i programirani da rade u svojoj drugoj godini života, pripremiće seme sledećeg proleća za narednu generaciju luka.

Nije sve izgubljeno nakon cvetanja luka

Kada luk počne da cveta, lukovica prestaje da raste. Čvrsta stabljika prodire do lukovice. Savijanje ili odsecanje stabljike cveta neće pokrenuti razvoj lukovice. 


Međutim, luk koji je procvetao i dalje je jestiv. Potrebno je ukloniti lišče i stabljiku sa cvetom, a luk pojesti u narednih nekoliko meseci.

Takođe, cvet je jestiv, a možete ga pomešati sa maslinovim uljem ili sirćetom ili koristiti kao predivan i veoma ukusan dekor tanjira.

Stabljika na kojoj raste cvet, kao i sam cvet imaju manje intezivan ukus luka. Kako je stabljika cveta dosta čvrsta odlično može da posluži kao hrskavi dodatak u sedviču, sirovoj salati ili je možete spremiti sa omletom.


Izvor: Garden Betty

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica