Zapadna Morava odnela plastenike!

Zapadna Morava odnela plastenike!

Ovogodišnje poplave nanele su štetu velikom broju poljoprivrednih gazdinstava. Posledice poplava još nisu sumirane, a predviđa se da je šteta ogromna. Jedan od proizvođača kome je pre petnaestak dana poplava uništila useve je Milosav Đokić iz Bogdanja kod Trstenika.
 

Poplave - Zapadna Morava © Foto: Milosav Đokić

 

Milosav Đokić (28) iz sela Bogdanje kod Trstenika bavi se uzgojem povrća u plastenicima, dok je manji deo proizvodnje na otvorenom. Sa svojom porodicom proizvodi razne vrste povrća: paradajz, papriku, krastavce kornišone, karfiol, spanać, mlad krompir, kupus. Na površini od 35 ari uzgajaju vinovu lozu sorte Italija koju plasiraju zajedno sa povrtarskim kulturama na tržište.
 

Poplavljeni plastenici © Foto: Milosav Đokić

 

Ovogodišnje poplave su porodici Đokić nanele veliku štetu: „Ostali smo bez 25 plastenika punih krompira, kupusa i spanaća. Površina jednog plastenika je 1,3 ara. Imao sam 10 plastenika kupusa u poodmakloj fazi rasta, kao i 10 plastenika mladog krompira, 5 plastenika spanaća koji se uveliko prodavao, naravno, dok nije Morava sve poplavila.“
 

Ostali smo bez 25 plastenika punih krompira, kupusa i spanaća.


S druge strane, šteta je mogla biti mnogo veća: „Posedujem još 5 većih plastenika, ukupne površine 20 ari (4 ara – 1 plastenik). Srećom, u njima je bila zelena salata koju sam na vreme prodao, pa na njima nemam nikakve štete, sama konstrukcija i folija je ostala čitava, ali 2 plastenika nisu izdržala tu bujicu vode, pa su uništena“, objašnjava Milosav.

Porodica Đokić je zbog izlivanja Zapadne Morave veliku štetu pretrpela i u maju 2014. godine. Šteta je bila ogromna, uništeno je 18 manjih plastenika paprike i 5 većih plastenika paradajza. Poplava je uništila folije i konstrukcije na svim plastenicima.
 

Poplavljen plastenik © Foto: Milosav Đokić


Kako naš sagovornik kaže, zahvaljujući međunarodnim donacijama, šteta je delimično nadoknađena, ali su lokalne vlasti pokazale slabo razumevanje. „Od međunarodne donacije HELP dobio sam 7 plastenika površine 1,3 ara po plasteniku i ništa više. U početku opštinske vlasti su obećale više plastenika. Naravno, dobili su ih ljudi koji su imali ili jedan ili nijedan plastenik, kao i oni što se nikada nisu bavili plasteničkom proizvodnjom, a ima i onih koji nisu imali štete na svojim plastenicima, a dobili su nove.“

On konstatuje da je lokalna vlast morala mnogo bolje da se organizuje i obiđe parcele i proizvođače i da na osnovu toga podele pomoć.
 


Poplava u plasteniku © Foto: Milosav Đokić

Izlivanje Morave bilo je najkritičnije u Bogdanju, gde stanovnici sela već drugi put za godinu i po dana trpe posledice poplava. Da se ovaj scenario ne bi ponovio, potrebno je izgraditi bedem od takozvanog novog mosta u Trsteniku do Bogdanja, u čiju izgradnju stanovnici ovog sela ne veruju.

Sagovornik:
poljoprivredni proizvođač Milosav Đokić, Bogdanje

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica