Svet poljoprivrede Prodavnica

Zablude: Kako se pravi kompost?

Mnogi od nas prilikom pravljenja komposta ne razmišljaju o tome koliko će raznovrsnih materija pomešati ili da li će staviti previše trave. Ovde nastaju najčešće zablude koje dovode do greške u kompostiranju.

Zabluda:

Stavite malo ovoga, malo onoga i na kraju dobijete kompost kakav je po vašem mišljenju najbolji. Tako mnogi  misleći da je to najbolje za biljku stavljaju veliku količinu iste materije ili recimo previše trave.

Istina:

Ovo je česta zabluda jer ako stavite mnogo iste materije u kompost, on će postati uniforman u pogledu nutrijenata i mikroba. Ipak, iako ćete na kraju dobiti ono što ste želeli, ako u kompost stavljate samo ostatke od zelene salate, ljusku krompira i baštenski otpad, zemlja neće imati raznovrsnost nutrijenata i dobre bakterije koje čine kompost važnim elemetnom vaše bašte.

Takođe ukoliko u svoj kompost stavite previše trave ona može formirati tepihe koji blokiraju protok vazduha što može učiniti kompost gustim i gnjecavim. Poret toga, trava je bogata azotom, što može da poremeti balans vašeg komposta i učini ga smrdljivim. Ako baš želite da stavite pokošenu travu u kompost, pomešajte je sa suvim lišćem, ali je bolje ostaviti travu gde je posečena da bi đubrila vaš travnjak.

Komentari