Zablude: Kada je lubenica zrela?

Zablude: Kada je lubenica zrela?

I kupce i proizvođače muči jedno isto, a ujedno i najvažnije pitanje: kako da znamo da je lubenica zrela? Proizvođači moraju znati odgovor na ovo pitanje da bi obavili berbu na vreme, a potrošači da bi u lubenici koju kupe mogli da uživaju. 

Zabluda:

Za razliku od većine plodova zrelost dinja i lubenica ne možemo odrediti metodom „od oka“, a pravovremena berba je od velike važnosti za ove kulture. Ako ne odreagujemo na vreme i plod lubenice ne uberemo u pravoj zrelosti on postaje prezreo, a isto se dešava i ako su ga proizvođači ubrali na vreme ali on nije došao do kupca na vreme, onda često kažemo da je lubenica „prozukla“ ili „iščamela“!

Istina:

Najčešći način određivanja zrelosti ploda je kad kuckamo prstom po kori ploda lubenice i ako dobijemo tup zvuk lubenica je zrela. Takođe siguran znak da je lubenica zrela je i sušenje zaperaka u osnovi ploda, ali samo ako znamo kod kojih sorti ovo nije pravi znak.

Još jedan znak nam ukazuje na pravu zrelost lubenica. Kad deo lubenice koji je bio okrenut prema zemljištu dok je rasla dobije svetlo žutu boju a kora oko njega postane hrapava.

Pored ovih za vas smo saznali još nekoliko načina kako da proverite da li je lubenica zrela:


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica