Za brži rast krompira primenite ovo đubrivo

Za brži rast krompira primenite ovo đubrivo

Na poljoprivrednom gazdinstvu Dalibora Paponje u Iloku, zasad krompira je tretiran Slavolom. Stimulator rasta, Slavol, tečno je mikrobiološko đubrivo setifikovano za primenu u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji.

Slavol u sebi sadrži bakterije i korisne produkte njihovog metabolizma među kojima su najznačajniji auksini. Primena Slavola u krompiru vrlo je jednostavna.

„Slavol se primenjuje u krompiru, tako što prvo potapamo sadni materijal i to u desetopostotni rastvor, što znači da 10l Slavola dodamo u 100l vode i potopimo celu setvenu normu krompira, oko tonu i po. Jednostavno vrećama potopimo na 30 minuta“, objasnila je mr Sanja Relić Balentović.

Slavol – uz minimalna ulaganja stabilni i visoki prinosi

Zahvaljujući Slavolu biljke bolje rastu, bolje su ujednačene i ravnomerno klijaju. Slavol se u toku vegetacije primenjuje i folijarno, na svakih sedam do deset dana njegovim dvoprocentnim rastvorom.

„Efekti koje dobijemo jesu da auksini koji se nalaze u Slavolu i koje biljka lako prepoznaje pošto su prirodni deluju tako da biljka raste, ćelije se izdužuju, imamo veći i jači list, snažniju biljku, bolju fotosintezu što znači da će biljka da nam da dobar, kvalitetan i stabilan prinos“, rekla je Sanja Relić Balentović iz Agrounika.

 Slavol © Agrounik

Tajna uspeha i delotvornosti Slavola nalazi se pre svega u njegovom sastavu. Bakterije koje dospevaju do zemljišta primenom Slavola okupiraju koren i tamo jednostavno hrane biljku.


„Sa jedne strane, to su azotofiksatori koji usvajaju azot iz atmosfere, predaju ga biljci, i upravo zbog toga imamo taj širi i jači list, azot direktno ide u sastav samog hlorofila. Sa druge strane fosfor i kalijum koji se oslobađaju i svi drugi mikroelementi koji se nalaze u zemljištu, biljka ih zahvaljujući ovim korisnim bakterijama usvaja“, kaže naša sagovornica.

Dalibor Paponja na svom imanju ima hektar i po pod zasadom krompira, na kojem koristi Slavol već tri godine. Ove sezone odlučio je da napravi kontrolu. 

„Tretirali smo seme potapanjem Slavola u desetopostotnom rastvoru i kasnije još dva puta folijarno. Razlika između krompira koji je tretiran Slavolom i onog koji nije očigledna je, što je jedina prava preporuka poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je vidno zadovoljan Dalibor Paponja. 


Sagovornici:

Mr Sanja Relić Balentović, Agrounik


Dalibor Paponja, uzgajivač krompira, Ilok

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica