Šta treba da znate ako gajite povrće na malim površinama?

Šta treba da znate ako gajite povrće na malim površinama?

Mnogi na svojim malim parcelama uzgajaju povrće, možda nedovoljno da od te proizvodnje mogu da žive, ali sasvim dovoljno da namire sopstvene potrebe. Pravilnim tretmanom zemljišta i plodoredom, moguće je obezbediti kvalitetnije i zdravije povrće od kupovnog.

Šargarepa - © Pixabay

Veliki broj seoskih i gradskih porodica gaji povrće na površinama koje su u sklopu okućnica. Proizvodnja povrća na malim površinama omogućuje im značajnu uštedu u kućnom budžetu. Povrće najbolje uspeva na mestima koja su osunčana, dobro provetrena i nemaju visok nivo podzemnih voda.

U proleće obaviti predsetvenu pripremu zemljišta

Kada se opredelimo za kulture koje želimo da gajimo moramo postaviti pravilan plodored i plan setve. Novembar i decembar su meseci kada se sa parcela iznose žetveni ostaci, zatim đubre (ko je u mogućnosti) stajnjakom u količini od 300 kg po aru i ore zimsko na 30-35 cm.

Crni luk – povrće koje možete ubrati u svakoj bašti!

U proleće pre setve potrebno je izvršiti obradu zemljišta ručno ili motokultivatorima kako bi se obezbedio povoljan vodno-vazdušni režim i tako obezbedilo nesmetano klijanje i nicanje biljaka. Nakon predsetvene pripreme, u zavisnosti od kulture koju gajimo, pravimo leje, idealna širina leje je 120 cm, kako bi se mogla nesmetano pleviti i obrađivati bez gaženja i tabanja zemljišta.

Uz povrće gajite začinsko bilje da privuče oprašivače

Pravilne i funkcionalne leje treba da su 10 cm odignute iznad zemlje da bi se omogućilo ceđenje vode pri obilnim padavinama. Između leja ostaviti staze širine 30-50 cm za nesmetan prolaz i obavljanje svih potrebnih poslova.

Prvo sejemo povrće za čije su klijanje i nicanje potrebne temperature od 3-5 oC, a to su grašak, spanać, salata , crni i beli luk, rotkvice.

Prostor u povrtnjaku može se iskoristiti i za setvu aromatičnog, lekovitog i začinskog bilja, oni se mogu sejati u malim trouglastim lejama ili po ivicama povrtnjaka. Najčešće gajene aromatične biljke kod nas su: korijander, dragoljub, mirođija, krasuljica, buvač, neven, hajdučka trava.

Šargarepu uvek posejte zajedno sa crnim lukom

One svojim mirisom privlače brojne insekte, odnosno privlače insekte predatore koji se hrane štetnim insektima, privlače insekte oprašivače, a neki od njih ispuštaju miris (eterična ulja) ili biohemijske supstance koje odbijaju insekte koji mogu naneti velike štete gajenom povrću.

Najbolji način za pripremu korenastog povrća

Takođe, preporuka je da se crni luk i mrkva seju u naizmenične redove, odnosno 1 do 2 reda luka i 1 do 2 reda mrkve. Eterična ulja šargarepe odbijaju lukovu muvu, koja nanosi velike štete luku, a eterična ulja luka odbijaju mrkvinu muvu. Na taj način može da se izbegne upotreba sredstava za zaštitu bilja i postigne dobijanje zdravih i zdravstveno bezbednih plodova.

Izvor: PSSS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica