Saveti: Kako da gajite prokelj?

Saveti: Kako da gajite prokelj?

Prokelj ima veoma ukusan plod koji podseća na mini-kupus, što ga čini najzanimljivijom kulturom iz porodice kupusnjača. Prokelj ne zauzima mnogo mesta u bašti, a nije ni zahtevan za gajenje. Savete kako odgajiti ovu povrtarsku kulturu saznajte u tekstu.

Gajenje prokelja - © Pixabay

Prokelj donosi veoma ukusan i zdrav plod koji izgleda kao minijaturni kupus. Njegova stabljika je visoka od 60 do 90 cm, plodovi se nalaze uz stablo, dok se listovi nalaze na vrhu, zbog čega pomalo podseća na kišobran. Potrebno mu je oko 100 dana da sazri. Često se ova biljka kod nas naziva belgijski kupus ili kelj pupčar.

Sadnja prokelja

Prokelj je jedna od otpornijih biljaka iz porodice kupusnjača – veoma je otporan na izmrzavanje. Najbolji način za određivanje datuma sadnje je da od datuma prvog mraza oduzmete 100 dana. Tada je najpoželjnije da se prokelj rasadi u bašti.

Za proizvodnju rasada saditi seme na dubini od 2,5 do 5 cm. Kada mlade biljke dostignu od 12 do 17 cm visine, treba ih posaditi u bašti na razmaku do 60 cm. Pri sadnji zatrpajte rasad dublje, tako da prvi list bude tik iznad zemlje. Učvrstite zemlju oko biljke i dobro zalijte.

Prokelj - © Pixabay

Gajenje prokelja

Malčirajte redovno kako biste zadržali vlažnost zemljišta, i redovno plevite kako biste izbegli oštećenja korenja, jer se ono nalazi pri površini. Folijarno prihranjujte jednom ili dva puta mesečno. Ako je vaš kraj vetrovit, potrebno je biljke zaštititi koljem da ne bi došlo do njihovog prelamanja. Kada plodovi počnu sa zrenjem, listovi počinju da žute. Ove listove treba ukloniti kako bi dali plodu više prostora da se razvije.

Berba prokelja

Sitniji plodovi do 3 cm su najnežniji. Treba ih brati dok sazrevaju, od dna ka vrhu biljke i to nakon što ga „uhvati“ prvi mraz, jer tada ima prijatniji ukus. Pre jačih mrazeva iščupajte biljke i otresite višak zemlje. Lišće uklonite, a stabljike okačite da vise naopako, najbolje na mestu sa umerenom temperaturom. Na taj način biljke mogu da prežive još dve nedelje, što može da produži period dozrevanja.


Izvor: Rodales Organic Life

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica