SAVETI: Kako čuvati sve vrste luka i koliko dugo traju

SAVETI: Kako čuvati sve vrste luka i koliko dugo traju

Luk ima prilično dug vek trajanja kada se njima pravilno rukuje i dobro je znati kako čuvati sve vrste luka. Najbolji način za čuvanje celog luka je na hladnom, tamnom i suvom mestu, gde može da izdrži i do dva meseca. Oguljeni, seckani i kuvani luk može da traje do nedelju dana kada se čuva u frižideru. Nikada ne čuvajte luk u blizini krompira ili ćete rizikovati da ubrzate proces starenja oba povrća.

Šta je zapravo luk?

Luk je glavna kulinarska namirnica, ugrađen u širok spektar slanih recepata kao suptilna pozadinska nota, pun preliv ili kao glavni sastojak jela. Povrće se takođe dobro čuva, posebno kada se ostavi celo.

 

Kada kupujete luk, tražite glatko, čvrsto povrće i „izbegavajte nagnječeni ili mekani luk i bilo kakve znake vlage“ kao što su udubljenja, plesnive tačke ili meke tačke. Izbegavajte klijanje luka ili onih koji imaju jak miris.

 

 

Kako čuvati sve vrste luka?

Koliko dugo traje vaš luk zavisi od toga kako ga čuvate. Bez obzira da li ostavljate po strani ceo, isečen ili kuvani luk, sledite ove smernice za najduži mogući rok trajanja i saznajte kako čuvati sve vrste luka.


  

Ne čuvajte ceo, neoljušteni luk u frižideru.

Idealni uslovi za ceo luk (bilo da je žuti, beli ili crveni) je tamno, suvo mesto sa dobrom ventilacijom i temperaturom između 7-12 °C. Ovo uključuje oblasti kao što su ostava, podrum ili garaža.


 

Luk treba da diše i ne treba ga čuvati u plastičnoj kesi, što je često način na koji ga nosite iz prodavnice. Nakon kupovine, uklonite i ponovo upotrebite plastičnu kesu.


Korpa ili mrežasta torba su dobar izbor za skladištenje ako razmišljamo o tome kako čuvati sve vrste luka.

Ključ dugovečnosti je da ih držite dalje od vlage. Izbegavajte frižider, jer se luk može brže pokvariti u vlažnom okruženju.

Držite luk dalje od izvora toplote kao što je peć i sunčanih područja kao što su prozori. U zavisnosti od toga koliko je svež luk kada ga kupite, ceo luk može trajati mesec dana ili više.

 

Oljušteni luk – čuvati ga ili ne?

Oljušteni luk je praktičan, ali neće trajati toliko dugo kao ceo, neoljušteni luk.

Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i u frižideru, jer ljuštenje kože može dovesti do bakterija i kvarenja, u frižideru u debeloj vrećici sa patent zatvaračem sa isceđenim vazduhom.

 

Izbegavajte čuvanje oljuštenog luka pored voća ili drugih predmeta koji se ne slažu dobro sa lukom, jer drugi proizvodi u fioci mogu da poprime miris luka. Svež oljušten luk može da izdrži nedelju ili dve na ovaj način.

 

Šta raditi sa načetim lukom i kako čuvati oljušteni luk?

Rezani luk može da se čuva u frižideru do nedelju dana.

Iseckani, narezani ili kockice luka treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Seckanje luka unosi više vlage što može da podstakne bakterije, pa Ngujen preporučuje korišćenje kontejnera za skladištenje sa policom sa rupama za odvod, što može pomoći u smanjenju dodatne vlage.

Preostale polovine ili četvrtine luka treba čvrsto umotati plastičnom folijom ili folijom za hranu. Narezani luk će se na ovaj način zadržati oko nedelju dana, što će otežati pripremu obroka.

 

Može li se čuvati kuvani i prženi luk?

 

 

Kuvani luk će u frižideru trajati tri do pet dana, navodi Insider.

Da biste čuvali kuvani luk, prebacite ga u hermetički zatvorenu posudu u roku od dva sata od kuvanja i držite ga u frižideru.

Iako je savršeno dobro čuvati kuvani luk, imajte na umu da će to uticati na njihov ukus.

 

Prženi luk se ne čuva tako dobro jer će izgubiti hrskavost i svako pohanje će često otpasti.

Kuvani luk, bilo da je dinstan, pečen ili pečen na roštilju, čuvaće se u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru tri do pet dana.

Brzi savet: Ako često kuvate sa lukom, uvek držite nekoliko celih luka pri ruci i razmislite o tome da držite posudu sa seckanim lukom u frižideru da biste ubrzali pripremu večere.

 

Kako čuvati zeleni luk, ljutiku i vlasac?

 

Praziluk, zeleni luk i vlasac takođe spadaju u porodicu luka. Neka od istih pravila važe za skladištenje ovog povrća, ali postoje neke razlike.

 

Praziluk: Za čuvanje praziluka preporučuje se čuvanje na tamnom, hladnom, suvom, dobro provetrenom mestu do mesec dana. Mogu se čuvati zajedno sa drugim celim lukom. Narezani praziluk će trajati do pet dana u frižideru, a kuvani praziluk će trajati nekoliko dana.

 

Vlasac: Vlasac je delikatniji od luka i treba ga koristiti što je pre moguće. Da biste čuvali vlasac, stavite ga u vrećicu sa patentnim zatvaračem sa malo vazduha zatvorenog unutra i čuvajte u frižideru pet do sedam dana. Ako vam vlasac uvene, još uvek možete da kuvate sa njim sve dok je još zelen.

 

Zeleni luk (mladi luk): Za razliku od luka, zeleni luk treba da se ohladi ili će uvenuti. Da biste čuvali zeleni luk, uklonite gumenu traku sa snopa i stavite zeleni luk sa korenom nadole u ​​teglu ili šolju sa inč vode na dnu. Pokrijte zelene vrhove plastičnom kesom ili kesicom i stavite je u frižider. Trebali bi ostati živahni najmanje nedelju dana. Narezani ili kuvani mladi luk čuvaće se nekoliko dana u posudi u frižideru.

 

Brzi savet: Možete koristiti donji deo korena zelenog luka da uzgajate više zelenog luka kod kuće. Stavite donji jedan inč gomile mladog luka u teglu sa par centimetara vode. Postavite na sunčanu prozorsku dasku i menjajte vodu svakodnevno. Luk će za nedelju-dve izrasti nove zelene vrhove.

 

Ostali saveti za to kako čuvati sve vrste luka

 

  1. Nemojte koristiti frižider za čuvanje celog luka. Osim ako ne čuvate zeleni luk ili vlasac, nemojte koristiti frižider za čuvanje celog luka. Vlažno okruženje će zapravo ubrzati starenje luka, što će dovesti do kašastog povrća. Isečeni i kuvani luk, međutim, treba držati u frižideru kako bi se sprečile bakterije.
  2. Ne čuvajte luk sa krompirom. Ne samo da je skladištenje luka sa krompirom loše za rok trajanja luka, već je loše i za krompir. Dva povrća mogu imati odličan ukus zajedno u jelu, ali međusobno ubrzavaju proces starenja. Krompir brže niče kada se čuva u blizini luka (koji proizvodi etilen gas), a ni luk neće trajati tako dugo.
  3. Zamrznite ih za duže skladištenje. Dok će luk trajati mesec dana ili duže kada se pravilno skladišti, možete kupiti više vremena tako što ćete ga zamrznuti.
  4. Da biste zamrznuli luk, ogulite i iseckajte luk i dodajte ga u vreću za zamrzavanje sa zatvaračem, istiskujući vazduh. Zamrznuti luk će se čuvati nekoliko meseci.
  5. Kada budete spremni za upotrebu luka, odmrznite ga u frižideru preko noći ili stavite grudu smrznutog luka direktno u šerpu ili tiganj, dok se potpuno kuva. Zamrznuti luk će se čuvati nekoliko meseci. Imajte na umu da smrznuti luk nije dobar za recepte koji zahtevaju sirovi luk, jer će povrće izgubiti svoju hrskavost u zamrzivaču. Koristite ih u svojim omiljenim toplim receptima.
  6. Loš luk odmah izbacite. Luk postaje kašast i ljigav i poprima jak miris luka kada se pokvari, ponekad raste buđ. Dajte svom luku da ponjušite i iscedite ga pre upotrebe—sveži luk će biti čvrst i imati svež, lagan miris. Odbacite svaki loš luk odmah jer će ubrzati proces starenja luka oko sebe.

 

Luk je svestran sastojak koji uvek želite da imate – na sreću, traje mesec dana ili više kada se pravilno skladišti. Čuvajte luk na tamnom, hladnom mestu i oguljeni, isečeni ili kuvani luk skladištite u frižideru tako da vam povrće uvek bude pri ruci.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica