SAVET: Kako razmestiti biljke i gajiti uspešno PARADAJZ

SAVET: Kako razmestiti biljke i gajiti uspešno PARADAJZ

Paradajz je jedna od onih biljaka koje neće tolerisati prenatrpanost, tako da je najbolji način da obezbedite zdrav usev to da mu date dovoljno prostora. Ovo je posebno važno pri sadnji paradajza u redovima.

 

 

Virusi, kao što je rana plamenjača, i štetočine insekata, kao što su lisne uši i rogasti crvi, poznati su po tome što umnožavaju i desetkuju čitav niz biljaka paradajza. Odgovarajući razmak je ključan za rano otkrivanje potencijalnih problema. Takođe obezbeđuje dobru cirkulaciju vazduha i daće vam neophodnu prostoriju za kretanje po biljkama kako biste negovali vaš usev.

Takođe proverite da li je paradajz koji želite da uzgajate determinisan ili neodređen. U suštini, određene sorte narastu do fiksne veličine i brzo sazrevaju, dok su neodređene sorte „vinogradni paradajz“ koji nastavljaju da rastu tokom cele sezone.

Sadnja i razmak za paradajz

Uzgajanje savršenog, zrelog, sočnog paradajza je cilj baštovana svuda na svetu. Ovo zahteva više truda od mnogih drugih vrsti baštenskog povrća, jer paradajz takođe može biti izbirljiv u pogledu tla, temperature, svetlosti i vode, i podložan je bolestima i štetočinama. Ali, sa 10.000 sorti dostupnih širom sveta, postoji biljka paradajza za svake uslove, bez obzira na veličinu vaše bašte ili prostora za uzgoj.

 

Prostor za paradajz prema vrsti


Paradajz raste na vinovoj lozi. Čak i biljke opisane kao kompaktne ili grmove su zapravo vinove loze koje samo daju više mase nego dužine. Skoro sve biljke vinove loze imaju tendenciju da brzo rastu, što znači da je važno razumeti naviku rasta odabrane sorte.

 

Koliko će postati velike i koliko će loze postati teške sa zrelim plodovima?

 

Kada odlučujete na kojoj udaljenosti da sadite paradajz, treba da uzmete u obzir nekoliko faktora. Koliko biljaka planirate da uzgajate i gde planirate da ih uzgajate? Vaša prva odluka će biti da li ćete uzgajati determiniranu ili neodređenu sortu, ili oboje.


 

Uzgajanje determinisanog paradajza

 


Odlučne biljke paradajza proizvode mnogo plodova koji sazrevaju odjednom. U zavisnosti od dužine vaše vegetacijske sezone, možete uživati u više od jedne žetve jer ovi paradajzi imaju tendenciju da sazrevaju u naletima. Ova vrsta paradajza ima žbunastu, kompaktniju naviku rasta, a plodovi su popularni među komercijalnim uzgajivačima i domaćim proizvođačima konzervi. Sorte daju paradajz tipa paste koji se koristi za sosove, kao i dobar izbor okruglih plodova srednje veličine. Većina patuljastih biljaka i neke hibridne biljke trešnje spadaju u kategoriju determinantnih paradajza.

 

Razmak za određeni paradajz u redovima i podignutim gredicama

 

Uprkos svojoj navici rasta u grmovima, u zrelosti određene biljke u punoj veličini se i dalje mogu proširiti na pola metra do metar. Međutim, kada se određeni broj biljaka uzgaja u redovima u zemlji ili uzdignutim krevetima, stavite ih na udaljenosti od oko 70 i više cm, ostavljajući 120 cm prostora između redova. Patuljaste sorte se mogu saditi malo bliže na razmaku od 60cm, ali se i dalje preporučuje preko metar razmaka između redova da biste dobili dovoljno radnog prostora. Ako radite u dovoljno širokim uzdignutim krevetima, verovatno ćete imati više uspeha u uzgoju nekoliko biljaka paradajza u istom krevetu ako dodate neku vrstu podrške.

 

Savet za paradajz

 

Svi paradajzi osim sorti koje se uzgajaju u visećim korpama će imati koristi od kačenja. Podrška za teške grane pune voća pomaže u sprečavanju pucanja i lomljenja vinove loze i održava sazrevanje plodova sa zemlje.

 

Uzgajanje determinisanog paradajza u saksijama i visećim korpama

 

Paradajz se samooprašuje sa muškim i ženskim cvetovima na svakoj biljci. To znači da možete uzgajati samo jedan paradajz u saksiji ili visećoj korpi i još uvek ubirati voće. Veličina saksije ili korpe je mnogo veća pažnja u ovim slučajevima nego koliko je udaljeno da postavite svoje biljke. Za uzgoj paradajza u dvorištu potražite određene sorte opisane kao kompaktne ili patuljaste. Cherri paradajz se dobro snalazi u saksijama i visećim korpama, a dostupan je čak i determinantni patuljasti čeri paradajz. Izaberite veliki lonac ili korpu za svaku biljku paradajza pune veličine prečnika najmanje 18 inča. Patuljasti čeri paradajz se može uzgajati u saksijama prečnika 7 inča. Izaberite veličinu od 20 galona ako koristite vreće za uzgoj.

Planiranje i razmak za determinisani paradajz

 

Uzgajanje neodređenog paradajza

 

Neodređene loze paradajza mogu narasti do 3 m. Ovo su vinove loze koje daju velike plodove, koji se često nazivaju i biftek, koji mogu težiti oko kilogram ili više. Veličina ploda uključuje sve, od ovih divova do najsitnije sorte ‘Jelly Bean’. Mnogi paradajzi iz nasleđa takođe spadaju u kategoriju neodređenih, iako postoji nekoliko izuzetaka kao što je popularna ‘amiška pasta’. Neodređene biljke daju plodove koji se beru dok sazrevaju pojedinačno tokom vegetacije.

 

Razmak za neodređene paradajze u redovima i podignutim gredicama

 

Mnoge neodređene biljke zahtevaju kačenje i neka vrsta sistema podrške se preporučuje za sve ove vrste paradajza osim za sorte trešnje koje se uzgajaju u visećim korpama. Duge loze neodređenih tipova će trebati dodatni prostor, pa postavite svoje biljke na udaljenosti od 90 cm u redove udaljene 120 cm. Ako uzgajate svoj paradajz u uzdignutom krevetu, možete pokušati da posadite malo bliže jedno drugom, ali će možda biti potrebno i neko razborito orezivanje da bi se podržala proizvodnja i povećao protok vazduha kroz vinovu lozu.

 

Uzgajanje neodređenog paradajza u saksijama i visećim korpama

 

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da je dosta sorti čeri paradajza neodređeno, dajući desetine plodova veličine zalogaja u grozdovima na dugim lozama. To ih čini idealnim za viseće korpe. Ako ste u iskušenju da pokušate da uzgajate biftek sorte neodređenog paradajza u loncu, biće vam potreban veoma veliki lonac. Ipak, verovatno ćete imati bolji uspeh sa sortom srednje veličine. Čak i tada, možda će biti potrebno obrezivanje da se vinove loze ne šire iz kontejnera. Za svaku biljku preporučuje se lonac ili korpa prečnika 60 cm.

Takođe proverite da li je paradajz koji želite da uzgajate determinisan ili neodređen. U suštini, određene sorte narastu do fiksne veličine i brzo sazrevaju, dok su neodređene sorte „vinogradni paradajz“ koji nastavljaju da rastu tokom cele sezone.

 

IZVOR: The Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica