12 upotreba PEPELA: koristan za kokošinjac, u kući i bašti!

12 upotreba PEPELA: koristan za kokošinjac, u kući i bašti!

Da li ste znali koliko upotreba pepela postoji? Bilo da imate kamin, ložište ili peć na drva, pepeo će vam dobro doći, pa ga nemojte bacati. Evo 12 predloga za to kako da iskoristite drveni pepeo u vašem kokošinjcu, kući i bašti.

drveni pepeo

Kakav pepeo može da se koristi u kokošinjcu, kući i bašti?

Danas i dalje mnogi imaju peći na drva, ložište ili kamine.

Ako koristite za loženje samo “čisto” drvo – što znači da ništa nije hemijski tretirano, tretirano pod pritiskom, farbano ili obojeno, ali i da ne koristite brikete od drvenog uglja ili komercijalnih proizvoda poput onih sporogorećih (koje ionako ne bi trebalo da koristite u svom domu, drveni pepeo se može koristiti na različite načine u vašoj kući i bašti, ali i za pomoć u uzgoju životinja.

12 upotreba drvenog pepela u vašem kokošinjcu, kući i bašti

Sve dok sagorevate čisto drvo i ništa sa bojom ili hemikalijama u njemu, pepeo se može koristiti za upotrebu na mnogo različitih načina u vašem kokošinjcu i u bašti. Evo nekih od jednostavnih načina za prenamenu i recikliranje vašeg drvenog pepela.

 

Kako se koristi drveni pepeo u kokošinjcu? Upotreba pepela za zdrave kokoške!

kokošinjac sa pepelom

  1. Upotreba pepela u kadi od prašine

Drveni ugalj ili pepeo koji se dodaje u kadu od prašine vaših pilića pomaže u suzbijanju parazita kao što su grinje, vaške, buve i krpelji.

 


  1. Upotreba pepela kao dodatka hrani

Primećeno je da životinje u divljini nakon šumskog požara grizu ugljenisane grane i panjeve. Ugalj deluje kao laksativ i detoksikant, ispirajući toksine iz tela. Takođe će donekle pomoći izbacivanju unutrašnjih crva.

Kalcijum je najzastupljeniji element u drvenom pepelu, ali je takođe dobar izvor kalijuma, fosfora i magnezijuma.

Dodavanje drvenog pepela u vašu hranu za piliće u odnosu od 1% može poboljšati stopu nosivosti, produžiti periode nošenja, a takođe će smanjiti miris pilećeg izmeta.


Pepeo dobijen od tvrdog drveta poput kedra, hrasta i javora ima pet puta više hranljivih sastojaka od mekog drveta poput bora i balze.

 


  1. Pepeo kao sredstvo za zarastanje rana

Drveni pepeo poseduje antibakterijske osobine koje mogu sprečiti inficiranje otvorene rane i takođe deluje na brzom zaustavljanju krvarenja, slično kao kukuruzni skrob, kada se nanese lokalno na ranu.

Kada se proguta, vitamin K u drvenom pepelu pomaže u zgrušavanju krvi i može da preokrene efekte kumadina u otrovu za pacove, na primer.

 

  1. Da bi kokošnjac bio suv i bez mirisa koristite pepeo

Posipanje drvenog pepela po podu vašeg kokošinjca može pomoći u smanjenju mirisa. Poput sode bikarbone, drveni pepeo je alkalni i stoga će apsorbovati i pomoći u neutralisanju loših mirisa. Takođe će pomoći da se smanji nivo vlažnosti u vašoj kokošinji.

 

  1. Upotreba pepela da biste smanjite amonijak u stajnjaku vaših pilića

Dodavanje drvenog uglja u razmeri od 1-2% vašoj hrani za piliće može pomoći u sprečavanju stvaranja amonijaka. Studije su otkrile da je efikasan u apsorpciji amonijaka i sprečavanju stvaranja isparenja.

 

  1. Za kontrolu nečistoća u vodi pepeo pomaže

Dodavanje komada uglja u vaše vode može pomoći u sprečavanju formiranja algi i drugih bakterija i pomoći u apsorpciji i filtriranju drugih nečistoća, uz dodavanje minerala u vodu.

Uklonite ih i povremeno zamenite.

 

Kako se koristi drveni pepeo u bašti? Upotreba pepela za zdrave biljke!

pepeo od drva

  1. Upotreba pepela – kao baštensko đubrivo

Pošto je drveni pepeo supstanca na biljnoj bazi, on sadrži većinu esencijalnih hranljivih materija koje su zemlji potrebne za optimalan rast biljaka.

Drveni pepeo se sastoji od otprilike 10-25% kalcijuma, 1-4% magnezijuma, 5-15% kalijuma i 1-3% fosfora, u zavisnosti od vrste drveta koje se spaljuje. Ako bi se drveni pepeo pakovao i komercijalno prodavao kao đubrivo, imao bi vrednost N-P-K 0-1-3.

Drveni pepeo dobro deluje na rascvetanim grmovima cveća tipa vinove loze kao što su klematis, jorgovan i nasturcijum i cveće kao što su božuri, floks i slatki grašak.

 

Napomena: Dobra je ideja da se vaše zemljište testira pre nego što se pepeo rasprši po celoj bašti. Većina povrća voli pH od 6,8 – 7,2 i drveni pepeo podiže alkalnost zemljišta. Pročitajte sledeću tačku.

 

  1. Za neutralizaciju kiselog zemljišta ostaci od pepela od drveta će pomoći

Drveni pepeo ima svojstva slična poljoprivrednom kreču kao đubrivo. Pošto je alkalne prirode, neutralisaće kiselo zemljište u vašoj bašti.

Odlično je za sve vaše useve koji ne vole kiselinu kao što su cvekla i dinja. Lavanda, ruzmarin i timijan takođe vole “slatko” tlo, što znači ne-kiselo.

Samo budite sigurni da ga ne koristite na azalejama, bobičastom voću, cilantru, krastavcima, belom luku, peršunu, bundevama, rododendronu, tikvicama, jagodama, slatkom krompiru i drugim biljkama koje preferiraju kiselo zemljište.

 

  1. Za ishranu biljaka koje vole kalcijum koristite pepeo

Sa svojim visokim nivoom kalcijuma, drveni pepeo je divan dodatak zemljištu za one biljke koje vole dodatni kalcijum kao što su pasulj, brokoli, prokulice, kupus, karfiol, celer, zelena salata, grašak, krompir, spanać i paradajz.

 

  1. Pepeo za odvraćanje baštenskih štetočina

Pospite drveni pepeo oko osnove vaših biljaka da biste sprečili puževe da ih napadaju.

 

Kako se koristi drveni pepeo oko kuće?

 

  1. Pepeo kao pomoć da se led otopi

Pošto drveni pepeo sadrži potašu (vrstu soli koja se takođe naziva kalijum karbonat), čini da se led i sneg na stazama i prilazu otapaju super ekološki.

Neće korodirati metal ili beton kao kamena so, neće oštetiti vaše biljke ili travu i bezbedna je za ljubimce, pasa, mačke, pa i piliće.

Naravno, pepeo može da napravi i nered, tako da verovatno nećete želeti da ga koristite preblizu kuće gde se može uneti lako unutra.

 

  1. Da uklonite miris sa psa – upotrebite drveni pepeo

Kaže se da utrljavanje drvenog pepela u krzno vašeg psa može da ukloni mirise čak i ako ga je poprska recimo tvor.

Možemo reći, pre nego što bacite tu kantu drvenog pepela, razmislite o tome kako biste pepeo mogli da iskoristiti u svom domu, u kokošinjcu ili u bašti.

Izvor: fresheggsdaily

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica