6 saveta kako da na pijaci uvek kupujete samo sveže i zrelo povrće

6 saveta kako da na pijaci uvek kupujete samo sveže i zrelo povrće

Nije uvek lako naći povrće za koje smo sigurni da je sveže i ukusno. U tekstu vam otkrivamo savete kako da postanete profesionalac u prepoznavanju kvalitetnog i zrelog povrća na pijaci.

Povrće - © Pixabay

1. Sudite o plodu po listovima

Neke korenaste biljke kao što su rotkvica, cvekla i šargarepa obično se prodaju sa listovima, odnosno nadzemnim izdancima. Iako mnogi od nas traže baš one koje se prodaju bez toga, jer im tako izgledaju lepše, zapravo prave veliku grešku.

Ukoliko kupite šargarepu sa listovima ona će duže biti sveža. Pored toga, zeleniš je zdrav i može se koristiti kao dodatak jelima, pa ćete na taj način dobiti i bonus začine.

Lubenica ili krastavac? Za ovo povrće sigurno niste znali

2. Saznajte koje je povrće u sezoni

Moramo voditi računa i o tome da li je sezonsko povrće koje upravo jedemo zapravo stvarno “sezonsko”. Moramo misliti o tome da li se baš sada ubiraju njegovi plodovi ili mu je prošla sezona, a ono je već nekoliko meseci stajalo u skladištima.

Isto važi i za oblast gajenja. Ukoliko znate da ste kupili leskovačku papriku, a živite negde na severu zemlje, znajte da je i za to povrće bilo potrebno vreme da se ubere i dopremi do vaše pijace. Tako ono ne može biti potpuno sveže.

Crni luk – povrće koje možete ubrati u svakoj bašti!

Kako da kupujete zrelo i socno povrće - © Agromedia


3. Odlazite ranije na pijacu

Posebno kada živite u nekom većem mestu veoma je važno da na pijacu odlazite ranije, da ne bi ste ostali bez najsvežijih namirnica.

4. Saznajte kako treba da izgleda sveže povrće

Za svaku biljnu vrstu važe različite karakteristike koje vam na osnovu izgleda mogu pokazati da li je neko povrće zrelo i ukusno ili je dugo stajalo u magacinu i prezrelo.

Pravilo važi da je najukusniji paradajz onaj koji je deformisan i nepravilnog oblika, dok je svež prokelj obično sitniji i tvrd. Potražite od nekog iskusnog poljoprivrednika dodatne savete kako bi trebalo da izgleda sveže povrće i to će vam olakšati posao.


Blitva – idealno zimsko lisnato povrće za vaše terase!

5. Obiđite pijacu pre kupovine

Pre nego što se odlučite za jednu tezgu i tu kupite sve što vam je potrebno, napraviti mini-istraživanje. Obiđite pijacu i pogledajte ko još prodaje one manirnice koje su vama potrebne i uporedite ih sa onima koje su vam se svidele na prvi pogled. Prvi utisak može da prevari.


6. Probajte nešto novo

Često kad odemo na pijacu uvek kupujemo samo stvari koje su nam potrebne i koje često jedemo. Međutim, istupite ponekad iz svoje sigurne zone i kupite nešto što do sada niste probali. Ponekad, ukoliko na pijaci nema svežih namirnica koje su vama potrebne probajte one koje su sada u sezoni.

Izvor: Modern Farmer

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica