Sajam poljoprivrede u Plovdivu dokazao da „Superiorov“ kvalitet ne poznaje granice

Sajam poljoprivrede u Plovdivu dokazao da „Superiorov“ kvalitet ne poznaje granice

Prilikom naše posete Sajmu poljoprivrede u Plovdivu tokom prošlog vikenda, naučili smo mnogo o bugarskom povrtarstvu. Saznali smo da je paprika veoma važna namirnica u ishrani Bugara, pa joj posvećuju veliku pažnju već od odabira odgovarajućeg kvalitetnog semena. Zato nas velika gužva na štandu kompanije „Superior“ uopšte nije iznenadila.

Plovdiv je drugi po veličini grad u Bugarskoj i jedan od najstarijih u celoj Evropi. Njegova istorija duga je više od 8.000 godina, a prvi tragovi civilizacije stariji su čak i od rimskih i atinskih. Danas kroz Plovdiv prolaze putevi od međunarodnog značaja, kao što su Sofija–Istanbul i Sofija–Burgas, a postoje i dva aerodroma.

Štand „Superiora“ jedan od najposećenijih na Sajmu poljoprivrede u Prištini!

Zbog svega toga, ali i zbog činjenice da se ovaj grad nalazi u plodnoj Trakijskoj niziji, na obalama reke Marice, Plovdiv je i važan privredni i poljoprivredni centar, pa se u njemu održava jedan od najvećih sajmova agrara u istočnoj Evropi. On je ove godine okupio hiljade posetilaca i stotine izlagača iz celog sveta. Među njima je, po 13. put zaredom, bila i kompanija „Superior“ iz Velike Plane.
 

Sajam poljoprivrede u Plovdivu - ©Agromedia 

Goran Đinović, tehnički direktor kompanije „Superior“, rekao nam je šta je to što je njihova semena uzdiglo i učinilo popularnim na bugarskom tržištu.

„Superior“ na Danima krsturske paprike

Svake godine potražnja za našim semenima je sve veća, naročito za semenom našeg top proizvoda na Balkanu, crvenom paprikom Slonovo uvo. Ona je i u Asocijaciji paprikara Bugarske vrlo dobro poznata i gaji se na velikim površinama. Mislim da je nas na bugarskom tržištu iznad ostalih uzdigao kvalitet našeg semena“, ističe Goran.
 

Sajam poljoprivrede u Plovdivu - ©Agromedia 

Mnogi kupci na početku saradnje ‘Superiora’ sa Bugarima nisu imali poverenje u srpsko seme. Otvarali su kesice i kutije čim ih kupe ne bi li se uverili u kvalitet semena. Čim bi videli da je ono čisto i zlatno kao dukat, kupili bi još, a onda se i sledeće godine vrate sa spiskom semena koje će kupiti“, dodaje on.

Otkrivamo istorijat kompanije koja se poljoprivredom uspešno bavi s LJUBAVLJU – Superior!

Bugari su nekada bili vrhunski paprikari i često su naše povrtare podučavali tehnikama gajenja ove kulture. Međutim, njihovi instituti su sve više propadali, a dobrog, kvalitetnog semena povrća bilo je sve manje.
 

S obzirom na to da su se Bugari, kao iskusni i vrlo izbirljivi povrtari, odlučili da „Superior“ bude njihov partner u proizvodnji, mogli bismo sa sigurnošću da kažemo da kvalitet semena ove kompanije ne poznaje granice.

Zato, kada su povrtari iz okoline Plovdiva isprobali „Superiorove“ sorte paprika, ova kompanija ubrzo je postala poznata u celoj zemlji i veoma važna karika u ukupnoj proizvodnji paprike u Bugarskoj, a dr Ivu Đinovića počeli su da cene i posmatraju kao velikog stručnjaka koji može da reši većinu njihovih problema na njivama.

„Superiorov“ Dan polja okupio 500 gostiju!

Naše Slonovo uvo je sada dominantna sorta paprike u Bugarskoj. Nekada se u Srbiji gajila i koristila bugarska sorta pod imenom Kurtovska kapija, a sada se u Bugarskoj najviše koristi srpska sorta. Inače, osim Slonovog uva, ovde su poznate i neke druge naše sorte: Belo uvo, Defina, Romansa za plastenike, rana sorta Ekstaza i druge“, objašnjava Ivo Đinović, selekcionar u „Superioru“.
 

Sajam poljoprivrede u Plovdivu - ©Agromedia 

Uglavnom se traže turšijare i kapije. Ove godine prvi put smo doneli Žuto uvo da probaju Bugari. Ideja je da se napravi kombinacija od tri boje za đuveč od smrznutih kockica paprike koje se čuvaju na -20 stepeni“, dodaje profesor.

Naši domaćini u Plovdivu, porodica Karađozov, vlasnici su kompanije „Slovbul Solanum“. Oni već 10 godina sarađuju sa „Superiorom, pa zato odlično poznaju ponudu ove kompanije i mogu dobro da upoznaju bugarske kupce sa njom. S druge strane, oni redovno prate potrebe i želje povrtara u svojoj zemlji  i mogu iz prve ruke da ih prenesu predstavnicima „Superiora“.
 

Sajam poljoprivrede u Plovdivu - ©Agromedia 

Saradnja sa ‘Superiorom’ za mene i moju porodicu predstavlja pre svega veliku radost. Ponosim se što imam ne samo tako dobre poslovne partnere, već i veoma bliske prijatelje. Đinovići i mi tokom godine redovno zajedno obilazimo povrtare u Bugarskoj i trudimo se da im uvek pomognemo kako bismo svi bili uspešniji i zadovoljniji. To je još jedan od razloga što je ‘Superior’ u Bugarskoj toliko popularan“, objašnjava Anastas Karađozov, predstavnik kompanije „Slovbul Solanum“ iz Plovdiva.

Dimitar Karađozov, Anastasov sin, najviše je ponosan na to što su u Bugarskoj uspeli da ostvare poverenje kupaca i višegodišnju redovnu saradnju sa mnogim velikim povrtarima.
 

Nekada se u Srbiji gajila i koristila bugarska sorta pod imenom Kurtovska kapija, a sada se u Bugarskoj najviše koristi srpska sorta Slonovo uvo.

Svake godine imamo sve bolje i bolje rezultate. Ubedljivo najviše prodajemo seme ‘Superiorovih’ paprika, a čak oko 90% ukupne prodaje zauzima Slonovo uvo. Osim toga, sve su traženije i sorte paradajza iz Srbije, naročito roze, kao što je hibrid Anđelina sa visokim stablom za gajenje u špaliru, i industrijska sorta Kruna, sa čvrstim plodovima koji su dobri za transport“, otkriva nam Dimitar Karađozov, predstavnik kompanije „Slovbul Solanum“.

Pitali smo kupce na „Superiorovom“ štandu šta im se dopada kod semena ove kompanije i zašto ga toliko rado kupuju.
 

Sajam poljoprivrede u Plovdivu - ©Agromedia 

Sejemo ‘Superiorovo’ seme već 5 godina i mnogo smo zadovoljni. Odličnog je kvaliteta, otporno je na bolesti, pa je zato i mnogo produktivnije. Ove paprike rode i po nekoliko tona više nego druge koje mi gajimo“, rekla je Nevena Čočankova, povrtarka iz mesta Smolensko.

Došli smo ovde da se upoznamo sa srpskim semenom povrća, da ga razgledamo, raspitamo se o njegovim osobinama, a i da kupimo ono koje će nam odgovarati za proizvodnju na našem imanju. Do sada imam iskustvo sa paprikom Slonovo uvo i ona se odlično pokazala. Zato sada hoću da probam i neke druge sorte“, ističe Emilija Ivanova, povrtarka iz Sofije.
 

Sajam poljoprivrede u Plovdivu - ©Agromedia 

Slonovo uvo i Lenka su mi omiljene sorte paprike. Svake godine kupujem seme i prezadovoljna sam. Paprike su veoma mesnate, dobro se razvijaju i lako se gaje. Zato ih i volimo moja porodica, moji kupci i ja“, kaže Dora Žekova, povrtarka iz Montane.

Bugari papriku konzumiraju na razne načine i ona je veoma važna namirnica u njihovoj ishrani. Zato dobre, kvalitetne i ukusne plodove umeju da prepoznaju, cene ih i vrlo rado kupuju i gaje. S obzirom na to da su se Bugari, kao iskusni i vrlo izbirljivi povrtari, odlučili da „Superior“ bude njihov partner u proizvodnji, mogli bismo sa sigurnošću da kažemo da kvalitet semena ove kompanije ne poznaje granice.

Sagovornici:
Goran Đinović, tehnički direktor „Superior“
Ivo Đinović, selekcionar, „Superior“
Anastas Karađozov, „Slovbul Solanum“, Plovdiv 
Dimitar Karađozov, „Slovbul Solanum“, Plovdiv
Nevena Čočankova, povrtarka iz mesta Smolensko
Emilija Ivanova, povrtarka iz Sofije
Dora Žekova, povrtarka iz Montane

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.