Rukola: Primamljiva za gajenje zbog visoke cene

Rukola: Primamljiva za gajenje zbog visoke cene

Rukola, biljka peperastog ukusa, često se koristi za pripremu salata a pored odličnog ukusa ima i veliku količinu vitamina. U našoj zemlji sve je popularnija upotreba u ishrani a proizvođači je češće sade zbog visoke cene.

Rukola - © Pixabay

Rukola se uzgaja zbog svojih veoma hranjivih listova,a njen uzgoj nije uopšte komplikovan ukoliko joj se obezbedi ono što ona zahteva. Čuvene sorte koje se kod nas gaje su Riga i Koltivata.

Kao i većina zelenog lisnatog povrća, tako i rukola može direktno da se seje u zemlju. Kao i kod većine baštenskih biljaka tajna uspešnog uzgoja leži u tome šta se uradi pre nego se poseje seme ove biljke. Rukola najbolje uspeva na dobro dreniranom zemljištu ali voli puno vlage, tako da zahteva često zalivanje. Nije zahtevna što se tiče tipa zemljišta ali se savetuje da se izbegnu lako peskovita i srednje teška zemljišta. Ovoj biljci odgovaraju zemljišta pH 6-6,5. Iz tog razloga potrebnno je predsetveno đubrenje sa 60-80 kg/ha azota, 60-80 kg/ha fosfora i 100-120 kg/ha kalijuma.

Dosadila vam je zelena salata? Dajemo vam 6 predloga šta još možete saditi!

Ovo bi trebalo obaviti čim zemljište bude spremno za obradu u proleće ili još bolje priprema zemljišta u jesen. Osnovna obrada se izvodi na dubinu 20-tak cm, a naročito treba obratiti pažnju na površinsku pripremu– budući da se ova povrtarska kultura seje direktno iz semena, koje je veoma sitno.

Gajenje rukole - © Pixabay

Rukola je biljna kultura koja voli hladno vreme i otporna je na mraz. Zahvaljujući tome može se uspešno uzgajati čitave godine. Sve što je potrebno za njenu setvu su dnevne temperature iznad 4 stepena C. Raste najbolje na sunčanom mestu, a toleriše i hladovinu naročito kada nastupe letnje temperature.

Ukoliko nastupe visoke temperature potrebno je obezbediti zasenu, inače će imati listove lošijeg ukusa. Od setve do berbe treba da prođe oko četiri nedelje. Seme treba posejati na dubinu od 0,6-1 cm i sa razmakom između redova 15-30 cm, a između biljki u redu treba da bude 5-10 cm. Za jedan hektar potrebno je 1,5-2 kg semena.


Prirodni lek za mnoge bolesti: Sve o uzgoju i pripremanju maslačka

Nega se sastoji na međurednoj obradi i redovnom navodnjavanju. Kada prođe mesec i po do dva od setve, počinje berba. Čupaju se lisne rozete, a nakon toga na istim mestu rukola će nastaviti da raste i posle nekog vremena se opet bere.

Prinos rukole po hektaru je 20.000 kg. Rukola ima malo kalorija pa predstavlja idealnu namirnicu za one koji vode računa o ishrani. Sadrži znatne količine vitamina A, K i C, kalcijum, gvožđe, magnezijum. Dobra je za zdravlje očiju, reguliše krvni pritisak i zdrava je hrana za srce i uništava kancerogene materije u organizmu.


Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: Dipl. inž Dragan Mijušković PSSS Jagodina

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica