Roze hibridi paradajza najpopularniji među povrtarima u Počekovini

Roze hibridi paradajza najpopularniji među povrtarima u Počekovini

Kompanija „Agroarm“ ove nedelje održala je još jedne Dane polja povrtarskih kultura. Ovoga puta oni su se po treći put zaredom održali u mestu Počekovina, nedaleko od Trstenika. Kao i do sada, u njihovoj organizaciji učestvovale su i kompanije „Belchim“ i „Timac Agro“, a domaćin ove manifestacije bio je Dragiša Batoćanin, vlasnik apoteke „Agro Andrej“.

 

Domaćin Dana polja u Počekovini je na svom imanju podigao nekoliko plastenika koji predstavljaju oglede paprike i paradajza iz ponude kompanije „Agroarm“. Koji se sve hibridi u njima gaje rekao nam je Miloš Čeković, predstavnik kompanije „Agroarm“.

Ovo su najpopularniji hibridi paradajza u leskovačkom selu Vinarce

Od ovde prisutnih hibrida na prvom mestu izdvojio bih polu visoki hibrid Corvinus. On se već dugo nalazi na našem tržištu, odlikuje se dobrom brzinom, uniformnošću i veoma lepim ukusom. Pored njega, odavno je prisutan i Matijas, koji se odlikuje izuzetno visokim rodom, naročito u prvim rodnim granama“, rekao je Čeković.

Paradajz - ©Agromedia 

Pomenuo bih i naš novi hibrid koji se zove Matisimo. Od njega očekujemo mnogo, s obzirom na to da ima vrlo lepo naređane rodne grane, počev od prve, pa sve do osme. Karakteriše ga takođe i odličan ukus, a ima i rezistenciju na virus bronzavosti paradajza, što je u poslednje vreme veoma značajna osobina“, dodaje on.

Osim ovih hibrida, u poslednjih nekoliko godina u trsteničkom kraju veoma su popularni i ukusni hibridi roze paradajza, naročito Mei Šui, koji spada u krupnije i Kana, sitniji hibrid sa većim brojem plodova po biljci.


Dan polja kompanije Agroarm - ©Agromedia 

Kada je reč o paprici, standardno, ponuda „Agroarma“ u svim tipovima bila je veoma bogata. U Počekovini su bili izloženi hibridi koje srpski povrtari već godinama gaje, kao što su Kameleon, Kaptur, Maradona i drugi. Osim njih, predstavljeni su naravno i neki noviji hibridi, kakav je sve popularniji Ariadni.

To je hibrid koji je u tipu kapije i koji je u prodaji od prošle godine. Zanimljivo je za njega da je to nova generacija hibrida, sa dobrom tolerancijom na bolesti. Ono što je najvažnije kod njega i što su i proizvođači prepoznali, jeste dvojaka uloga u prodaji“, navodi Ranko Njegovan, još jedan od predstavnika kompanije „Agroarm“.


Leskovački povrtari i ovi iz okoline Trstenika u stopu prate jedni druge kada je reč o rezultatima koje ostvaruju u povrtarskoj proizvodnji.


To znači da on može da se prodaje i kao zelena i kao crvena paprika. Dakle, on za razliku od ostalih hibrida u tipu kapije prelazi iz svetlo zelene u crvenu boju, što znači da je komercijalan i u svetlo zelenoj boji i ima mogućnost da se proda na tržištu. To izuzetno odgovara proizvođačima“, dodaje on.

Kompanija „Belchim crop protection“ na Danima polja u Počekovini predstavila je preparate za zaštitu paradajza i paprike iz svoje ponude.

Paprika - ©Agromedia 

Od naših preparata ovde su se koristili naši fungicidi i insekticidi. Od fungicida je korišćen preparat Ranman top, Valis i Cimbal, a od insekticida preparat Tepeki“, ističe Rade Pločić, predstavnik kompanije „Belchim crop protection“.

Ova manifestacija održala se svega nedelju dana nakon „Agroarmovih“ Dana polja u selu Vinarce kod Leskovca. Ako bismo sada sumirali utiske, prvi je da leskovački povrtari i ovi iz okoline Trstenika u stopu prate jedni druge kada je reč o rezultatima koje ostvaruju u povrtarskoj proizvodnji. To važi i za hibride paprike i paradajza kompanije „Agroarm“ koji su na obe manifestacije bili izloženi.

Paradajz u plasteniku - ©Agromedia 

Bez obzira na udaljenost veću od 150 kilometara, oni izgledaju identično. U oba pomenuta kraja naše zemlje ovi hibridi paprike i paradajza imaju potpuno iste karakterstike i dali su svoj maksimum. Na kraju, zaključili smo i da, bez sumnje, njihovu odličnu rodnost, vrhunski kvalitet i izuzetnu ranostasnost svaki povrtar želi na svom imanju.

Sagovornici:
Miloš Čeković, „Agroarm“
Ranko Njegovan, „Agroarm“
Rade Pločić, „Belchim crop protection“
Dejan Đurić, povrtar iz Grabovca
Goran Ratković, povrtar iz Počekovine
Marko Matić, povrtar iz Počekovine
Piperac Nikola, povrtar iz Bresnog polja

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica