Ren iz bašte je uvek ukusniji od onog sa pijace – Evo kako ga gajiti

Ren iz bašte je uvek ukusniji od onog sa pijace – Evo kako ga gajiti

Ren koji gajite u svojoj bašti ima svež, karakterističan ukus koji je znatno jači od onih koje se mogu naći na pijacama. Kada je reč o biljakama koje su jednostavne za gajenje, ren se nalazi u samom vrhu te liste, pre svega zato što može da uspeva u različitim uslovima.

Gajenje rena u bašti - © Wikipedia

Ren je višegodišnja korenasta biljka koja najbolje uspeva u krajevima gde je zima dovoljno oštra tako da biljku, na silu, može da „uvuče“ u zimsko mirovanje. Postoje dve vrste rena. Obični, ujedno i najrasprostranjeniji, koji se izdvaja sa svojim širokim listovima i nejednakim krajevima i drugi, bohemijski koji krase uski i glatki listovi.

Sadnja rena

Kada je reč o mestu, gde posaditi ren, treba znati da renu odgovara potpuno osunčana strana, ali dobro podnosi i blagu hladovinu. Što se zemljišta tiče ova biljka uspeva na skoro svim tipovima zemljišta, jedino treba izbegavati područja koja su stalno natopljena vodom. Pri odabiru mesta pažljivo razmislite jer jednom kada posadite ren nije poželjno da ga često presađujete.

lišće rena

Kako bi biljka brzo napredovala i razvijala se zalivajte je jednom nedeljno tokom sušnih perioda i malčirajte u debljini do 5 cm u blizini biljke kako bi sprečili pojavu korova.

Kod gajenja ove biljke najveći je problem pronaći pogodno mesto gde ga želite gajiti, a koje će se poklopiti sa onim što njemu odgovara. Pri vađenju korena, postarajte se da koren u potpunosti uklonite iz zemlje i povedite računa da ostaci korena ne završe u komposištu jer na ovaj način rizikujete da se ren raširi po čitavoj bašti.

Koren rena

Berba rena

Prvi plodovi stižu nakon godina od trenutka sadnje. Pri vađenju postarajte se da izvadite ceo korenasti deo. Za najbolji prinos, preporučuje se da ga berete nakon što mraz „ubije“ nadzemni deo biljke. Nakon branja dobro ga isperite vodom i osušite. Ako se čuva u vakumiranoj kesi može trajati tri meseca.


Rasađivanje rena

Kada želite da rasadite ren, pre svega je potrebno da se nožem ukloni zeleni deo biljke. Detaljnije o tome kako rasaditi ren u bašti saznajte u našem tekstu Kako da pravilno rasadite ren

Recept za sos od rena

Rendanje rena može da iziritira nos i oči tako da se njegova priprema preporučuje u dobro provetrenim prostorijama ili napolju. Komad rena od 7 do 10 cm očistite kao šargarepu. Isecite na komade od jedan centimetar i ubacite u blender. U blender dodajte četvrtinu šolje hladne vode i komadić leda i meljite dok ne dobijete glatku smesu.

Kako bi ste smanjili ljutinu rena koristite vinsko sirće (belo vino) ili pirinčano sirće. Za blagu teksturu i fin ukus dodajte sirće čim iseckate ren, a ako zelite jači ukus, sirće dodajte tri minuta nakon što isečete ren. Na jednu šoljicu paste od rena ide od 2 do 3 supene kašike sirća i jedna do 2 kašičica soli.


Pročitajte:

Sigurno ste nekada jeli ren, a da li ste ikada jeli lišće rena?

 


Izvor: Rodale’s Organic Life

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica