Svet poljoprivrede Prodavnica

Proizvodnja šargarepe vrlo atraktivna za mlade poljoprivrednike

Ivana Vasić iz Begeča je mlada devojka, koja se sa svojom porodicom bavi proizvodnjom šargarepe na površini od 100 jutara. Pored šargarepe oni proizvode mladi krompir, a bave se i ratarstvom kao predusevom za šargarepu i krompir.

Na pitanje da li je savladala sve tehnologije proizvodnje Ivana je iskreno odgovorila: „Delimično, trudim se – još učim“. Ona je završila osnovnu školu u Begeču, srednju ekonomsku, a zatim uspešno i ekonomski fakultet.

I pored svog znanja iz ekonomije, Ivana je ipak odlučila da učestvuje u domaćinstvu i da pokaže interesovanje za poljoprivredu. „Tako je. Od malena sam posmatrala roditelje kako se vredno trude i rade, da ne kažem muče da sve to stvore, i tu se stvorila ljubav prema poljoprivredi, tako da sam uvek videla perspektivu u tome“, kaže Ivana.

Ivana aktivno učestvuje u svom domaćinstvu, a na pitanje da li je to njeno trajno opredeljenje dobili smo potvrdan odgovor: „Tako je. Planiram da se trajno bavim proizvodnjom, prvenstveno šargarepe, ali i ostalog povrća.“

Ekonomija nije uspela da je odvuče na drugu stranu. „Tu je više bilo – škola se završiti mora ali je nekako prevagnula ljubav prema poljoprivredi“, kaže naša sagovornica.

U poljoprivredi su veliki potencijali i šteta bi bilo da neko iz porodice ne nastavi taj posao. „Tako je. Roditelji su dosta uložili u taj posao i nekako je sada na nama mladima (imam sestru), da nastavimo da to razvijamo i da napredujemo. Pogotovo što se danas dosta razvija tehnologija, mašine i treba tu mladih da nastave“, kaže nam Ivana.

Osim toga, bavljenje poljoprivredom je sigurno jedna bolja polazna pozicija nego da se počinje iz početka i da se bavi ekonomijom u nekoj kompaniji. Na ovaj način Ivana može da razvije trgovinu sa njihovim proizvodima i da unapredi način prodaje. „Tako je. Svakako će znanje iz ekonomije tu dosta doprineti“, slaže se i naša sagovornica.

Proizvodnja šargarepe vrlo atraktivna za mlade ljude - © PixabayFoto: Agromedia, 2021, sva prava zadržana

Na pitanje kakav je njen utisak, da li njene drugarice i drugare iz generacije privlači poljoprivreda ili razmišljaju o nekim drugim pravcima Ivana nam je odgovorila da oni nisu u oblasti poljoprivrede i da su se više okrenuli zaposlenju u nekim kompanijama. „I nije im baš sjajno, što mi dodatno daje podstrek da sam ja na pravom putu“, zaključuje Ivana.

Šargarepa je ono što je osnova, a Ivana je do sada savladala dobar deo proizvodnje. „Jesam, ali uvek tu ima još da se uči, pogotovo što je svaka godina drugačija i za sebe, tako da imam još mnogo da napredujem“, kaže naša sagovornica.

Ove godine su šargarepa i ostale kulture, sledeće godine možda bude nešto drugo ali poljoprivreda je nešto u čemu će Ivana ostati, i čime namerava dalje da se bavi. Ona predstavlja dobar primer i podstrek mnogim mladim ljudima, da je poslušaju, da razmisle i čak ako nemaju tako dobru osnovu od svojih roditelja, upuste se u poljoprivrednu proizvodnju i žive od nje.

Sagovornica: Ivana Vasić, Begeč

Komentari