Proizvodnja šargarepe: Najnovije tehnologije za uštedu vremena i novca

Proizvodnja šargarepe: Najnovije tehnologije za uštedu vremena i novca

Duško Medveđ iz Begeča se povrtarskom proizodnjom bavi na površini od oko 150-160 ha, na kojoj uzgaja isključivo šargarepu. Razgovarali smo sa njim kako bismo saznali kakvu tehnologiju koristi kako bi unapredio svoju proizvodnju, zašto se za nju odlučio i koje su njene prednosti.

Da li koristite moderne tehnologije u proizvodnji?

„Koristimo poslednju reč tehnologije. Primenili smo sisteme sa automatskim navođenjem poslednje generacije. U pitanju su autopiloti sa TRUE TRACKER sistemima, gde ima navođenje traktor i priključna mašina ima svoje zasebno navođenje“, kaže Duško.

Gde ste čuli za Trimble autopilot sistem?

„Čuli smo preko firme Livona. Sa njima smo imali prvi kontakt sa tim sistemima”, navodi Duško. On kaže da su odmah shvatili koje su sve prednosti tih sistema i primenili su ih u njihovoj proizvodnji.

Proizvodnja šargarepe: Najnovije tehnologije za uštedu vremena i novca - © Agromedia

Na koji način ste unapredili vašu proizvodnju saradnjom sa kompanijom Livona?

Koristi su višestruke, a pogotovu za povrtarsku proizvodnju, gde se navodnjavaju parcele sistemima kap po kap, kaže nam Duško.

„Za postavljanje lajf lav creva, kada se jednom postave slavine, one sledeće godine opet dođu na isto mesto, mogu više puta da se koriste“, navodi Duško.


Osim toga, ušteda je i u vremenu prilikom same setve.

„Dešava se na parcelama da neki delovi budu vlažniji, neki suvlji, da neki trebaju da se preskoče. Ne smetaju mašine jedna drugoj kada rade na istoj parceli istovremeno. Pošto u našem slučaju rade 2-3-4 traktora istu operaciju, na istoj parceli, istovremeno, oni se lepo mimoilaze, rade istovremeno i ne smetaju jedan drugom“, kaže Duško.

On zaključuje da je ogromna ušteda na vremenu pre svega, zatim na gorivu, vizuelni efekat takođe nije zanemarljiv, zdravstveno stanje biljaka zbog provetravanje – pošto su pravi redovi, kao i niz faktora koji su svi pozitivni.


„Nema ni jedan negativan koji bi mogao da nabrojim“, zaključuje zadovoljno Duško.

Proizvodnja šargarepe: Najnovije tehnologije za uštedu vremena i novca - © Agromedia


Da li se investicija u TRIMBLE AUTOPILOT sistem isplati?

„Naravno da je opravdana. O vremenu isplativosti ne želim da pričam i ne vredi, ljudi koji se time bave ne treba ni da rade poljoprivredu na taj način, ovo je jednostavno mera koja mora da se uvede i koja je sigurno isplativa“, kaže Duško.

On je siguran da je isplativo kroz 2-5 godina, ali mu to uopšte nije bitno, jer je to nešto što ga izdvaja od konkurencije.

Da li je ovaj sistem jednostavan za korišćenje?

Prema Duškovim navodima, svi novi sistemi su jednostavni za korišćenje. Možda ulivaju pomalo strah kod radnika, jer su se susreli sa nečim novim, ali ih taj strah kasnije prođe i „kasnije kada počnu da koriste shvate koliko im je to olakšalo život i pitaju se kako su taj isti posao radili pre toga, bez toga“, kaže Duško.

Kada ste uveli Trimble True Tracker?

„Njega smo uveli kasnije, to je recimo bio drugi korak pošto, to je sistem koji dopunjuje prethodni“, navodi Duško. On takođe kaže da se može raditi i bez njega, ali da on ima svoje prednosti koje dodatno još olakšavaju i poboljšavaju kvalitet pripreme.


Proizvodnja šargarepe: Najnovije tehnologije za uštedu vremena i novca - © Agromedia

Zašto je potreban Trimble True Tracker?

„Sistemi koji se ugrađuju na traktore, oni navode traktor da ide po liniji i to zaista nema greške“, kaže Duško.

Dalje nam je objasnio da je pored traktora, njima potrebno i da priključna mašina ostavi trag gde treba. Tu postoje razlike zbog čega ona može da odstupa u odnosu na traktor, a razlozi su mnogobrojni.

„Prvo, zbog otpora zemlje, pošto se radni organi mašine nalaze u zemlji. Znači, jedna stvar je otpor zemlje, druga stvar – nagib zemlje, treća stvar – različit sastav zemlje, samim tim i otpor i sve to. Da li je vlažno, da li je suvo, da li deluju neke sile na nju koje će pomeriti nju, da pravi neku konstantnu grešku u odnosu na traktor“, navodi Duško.

On kaže da u ovom slučaju sa True Tracker-om traktor može da ide levo-desno „a bankerica ili sejalica ili bilo koja priključna mašina, ona će postaviti trag tamo gde smo predvideli i gde smo hteli.“

Proizvodnja šargarepe: Najnovije tehnologije za uštedu vremena i novca - © Agromedia

Kako ocenjujete saradnju sa kompanijom Livona?

„Sardnja je više nego dobra, čak imamo i više drugarski odnos nego samo poslovni“, kaže Duško. On navodi da su izuzetno korektna firma i da sa svima ima dobru komunikaciju i saradnju.

Telefoni su im uvek dostupni, kada god smo imali neki problem u najkraćem mogućem roku uvek se neko javio i otklonjen je problem, i mašine su mogle da rade bez obzira da li je subota, nedelja rano ujutru, kasno uveče...Šta god je bilo potrebno, stvarno su nam uvek izašli u susret“, zaključuje zadovoljno Duško.

Razgovarali smo i sa predstavnicima kompanije Livona, koji su nam približili šta je Trimble True Tracker sistem, zašto je neophodan i kako on zapravo funkcioniše.

Proizvodnja šargarepe: Najnovije tehnologije za uštedu vremena i novca - © Agromedia

„Mi imamo rešenja za navođenje priključne mehanizacije. Ono po čemu smo veoma popularni jesu sistemi za navođenje samohodnih mašina: traktora, kombajna, samohodnih prskalica. Međutim, to ponekad nije dovoljno precizno. Traktor će savršeno da bude navođen Trimble auto sistemom. Međutim, može da se dogodi da imamo nagibe na terenu, da imamo različite otpore zemljiša i da usled toga priključne mašine, bilo da su vučene ili nošene, imaju određeno zanošenje na stranu”, navodi Mitar Jovanović, direktor prodaje Livona.

Prema njegovim rečima, tada se dešava situacija da imamo traktor koji idealno ide po navigacionoj liniji, ali zapravo ono što je proizvod rada nije idealno uklopljeno.

„Smisao je da mi imamo još jedan autopilot na radnoj mašini. Praktično, ne korigujemo samo poziciju traktora već i poziciju radne mašine. U zavisnosti od konstrukcije radnih mašina True Tracker se može drugačije konfigurisati”, kaže Jovanović.

Kako funkcioniše Trimble True Tracker?

Instalacija True Tracker sistema nije jednostavna jer se sastoji iz dosta komponenti. One su podeljene u dva segmenta: autopilot na traktoru i autopilot na radnoj mašini.

Sistem sadrži dve antene. Jedna se nalazi na traktoru i pozicionira traktor na prohodu. Druga antena se nalazi na radnoj mašini i pozicionira je u istoj osi kao traktor u toku kretanja. Sve se to dešava tako što dobijamo određenu poziciju sa GPS satelita, koji se nalaze oko planete. Istu poziciju dobijaju obe antene istovremeno. Korekcionim signalom sa strane vrši se ispravka pozicije da bi se dobila tačnost od 2,5 cm. Cilj je da se traktor i radna mašina vode po istom prohodu u tačnosti od 2,5 cm, da ne bi došlo do klizanja radne mašine”, objašnjava Damir Ibrahimović, šef tehničke službe.

Duško smatra da je ovaj sistem budućnost poljoprivrede, “a ko to na vreme shvati napredovaće i odskočiće u odnosu na druge”, zaključuje Duško.

Sagovornici:
Duško Medveđ, proizvođač iz Begeča
Mitar Jovanović, direktor prodaje Livona
Damir Ibrahimović, šef Ag tehničke službe

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica