Praktični saveti: Kako pravilno dezinfikovati plastenik?

Praktični saveti: Kako pravilno dezinfikovati plastenik?

Dezinfekcija plastenika obično se obavlja tokom jeseni ili u rano proleće. Ona spada u red primarnih stvari koje će uticati na uspešnost proizvodnje rasada i kvalitet povrća koje se u njemu uzgaja. Sigurno se pitate zašto je ona tako važna?

Plastenik

Odgovor leži u uslovima koji vladaju u plasteniku. Više temperature nego što je spoljna kao i povećana vlažnost stvaraju pogodno tle za napredovanje patogena i razmnožavanje i delovanje nepovoljnih insekata koji mogu desetkovati uzgajane biljne kulture.

Dezinfekciju plastenika vršite kada ste plodove obrali i završili sa proizvodnjom kultura. To su upravo delovi godine koji su gore navedeni. Znate i sami koliko vam je važna higijena vlastite kuće u želji da se oslobodite prljavštine, prašine i mikroorganizama, isto tako je i biljkama potrebno očistiti njihovu kuću kako bi donele zadovoljavajuć profit. Mi vam govorimo na koje načine je najbolje očistiti baštu „pod krovom“.

Spoljašnjost i okolina plastenika

Pre nego što krenete sa dezinfekcijom unutrašnjeg prostora, posvetite se sređivanju plastenika sa spoljne strane. Potrebno je da sklonite predmete koje ste koristili (gajbice, saksije) počupate korovske biljke i napravite sebi stazu (ako je nemate) koja će vas voditi do plastenika kako ne bi gazili po baricama i mokroj zemlji, i na taj način je uneli u svoj plastenik.

Jedan mali savet koji vam može pomoći da se oslobodite štetnika. Kao što dobro znate miris određenog začinskog bilja tera insekte koji prave štetu na uzgajanim kulturama. Bosiljak na primer štiti od biljnih vaši, kadifica od krompirove zlatice, dragoljub od bele mušice, a svojim mirisom privlači vrlo koristan insekt – bubamaru, matičnjak je pogodan ako gajite kupusnjače jer ih čuva od štetočina, kupusna muva zbog intenzivnog mirisa žalfije „ostavlja na miru“ kupusnjače.

Sa spoljašnje strane plastenika mogu ostati, na mestima njegovog sklapanja, delovi biljaka. U njima se štetočine nekada mogu sakriti te pričiniti štete novim kulturama. Stoga je vrlo važno očistiti i spoljašnost plastenika i to možete učiniti specijalizovanim eko – detrdžentima.

Unutrašnjost plastenika

Kada ste se pozabavili spoljnom stranom plastenika i radovima oko istog, vreme je da krenete sa najvažnijim radom – dezinfekcijom unutrašnjosti plastenika. Važno je da ne uklanjate nasumično predmete koji su u plasteniku nego da idete redom.

Prvo se iz plastenika uklanjaju metalne, plastične ili drvene potpore za biljke, a preporuka je da se za narednu vegetacionu sezonu nabave nove. Potom se vrši uklanjanje biljnih ostataka, to jest plodova, listova i stabala biljaka (kada se čupa stablo sa njim se izvlači i koren, a ako ste gajili kupus ili neku drugu kulturu kojoj se skida nadzemni deo a koren ostaje ukopan u zemlji, potrebno ga je pojedinačno izvaditi).


Ove biljne ostatke koje smo uklonili možemo staviti u komposter i iskoristiti iz kao hranljivo đubrivo za naredne uzgajane kulture. Međutim, potrebno je da budete oprezni, jer ako stavite obolele delove biljaka možete preneti bakterijske i gljivične infekcije kompostom na nove biljke. Dobro pregledajte sve biljne ostatke pre nego što ih iskoristite za kompost.

Paradajz u plasteniku

Nakon uklanjanja biljnih ostataka na red dolazi malč folija i cevi za navodnjavanje kojima je takođe potrebna dezinfekcija. Nju je potrebno izvršiti izvan unutrašnjosti plastenika.


Čime dezinfikovati unutrašnjost plastenika?

Potrebno je da za tu svrhu uzmete sumporne trake. Postupak se vrši na temperaturi iznad 12 stepeni i prilikom rada koristite zaštitne rukavice i masku. Za površinu od 1 metar kubni troši se od 10 do 20 grama sumpora. Nakon što zapalite sumporne trake, odmah brzo izađite iz plastenika jer se stvara sumpor – dioksid. Kada izađete dobro zatvorite plastenik.

Takođe, važno je da budu zatvoreni svi otvori u plasteniku. Potrebno je da prođe minimum 24 časa i za to vreme ne smete ulaziti u plastenik niti ga otvarati. Nakon toga je potrebno da se plastenik provetri.


Ako smo odlučili da ne bacamo folije potrebno ih je očistiti, kao i okvire koje smo koristili. To se vrši pomoću tople vode ili vode u koju je dodata soda bikarbona.

Jagode na malč foliji

Dezinfekcija alata

Kako alatom, kojim smo koristili u plasteniku, dodirujemo zemlju i biljke, on može pogodovati širenju zaraze. Stoga ga dobro operite vrućom vodom, dezinfikujte u petoprocentnom rastvoru plavog kamena, prosušite i premažite lanenim uljem kako biste sprečili koroziju metala.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica